Hyppää sisältöön

Joulu voi viedä voimat – "Olen näännyttänyt itseni liiallisella yrittämisellä"

Joulu on rauhoittumisen aikaa, mutta ei kaikille. Osa Ylen nettisivujen lukijoista kertoo ajaneensa itsensä loppuun juhlavalmisteluiden vuoksi.

Joensuun kaupungintalo ja joulukuusi.
Kuva: Mari Itkonen / Yle
Anu Rummukainen

Monet nauttivat joulusta ja jouluvalmisteluista. Koristelu, lahjaostokset, leipominen ja siivoaminen saatetaan tehdä ilomielin. Kaikki eivät kuitenkaan nauti jouluvalmisteluista, käy ilmi Yle Pohjois-Karjalan joulukeskustelusta.

Nimimerkki Joulu on mielentila kertoo rakastavansa joulua, mutta sen viettäminen on muuttunut.

– Olen näännyttänyt itseni liiallisella yrittämisellä viettää "täydellistä joulua", niin etten jaksanut mennä edes saunaan. Lapset pieniä ja sukua ympärillä, mutta siitäkin opin jotain.

Osa kirjoittajista on sitä mieltä, että jouluna on tehtävän paljon asioita, joita ei itse haluaisi.

– Joululoma ei ole mikään loma. Kun arki koulussa taas koittaa tammikuussa, olen usein jo valmiiksi uupunut pyhien pakkotouhujen jälkeen, nimimerkki JouluEmo kirjoittaa.

Nimerkki Anna kertoo myös uupuvansa joulusta.

– Sukulaiset olettavat, että reissaamme pienten lasten kanssa ympäri Suomea kylättelemässä heidän luonaan. Joinakin vuosina olemme matkustaneet satoja kilometrejä ja joulun jälkeen olen ihan puhki.

Osa kirjoittajista on lopettanut kokonaan joulun juhlimisen. Yksi heistä on nimimerkki Mummeli.

– Ihana huomata, että on muitakin jouluhössötykseen kyllästyneitä. Minä olen lopettanut joulun vietin totaalisesti vuosi sitten. Lapsenlapset ja toinen lapseni eivät ymmärrä, miksi mummo on yksin kotonaan joulun ajan. Säälinsekaista huomautteluakin olen havainnut.

Suosittelemme sinulle