Kaupunkien ja kuntien puhelinvaihteenhoitajat ovat niitä ihmisiä, jotka saavat työkseen kuunnella valituksia. Jouluvaloistakin on valitettu.
– Valitettu on siitä, että valot liikkuvat, ovat monenkirjavia ja mauttomasti laitettuja ja kaiken lisäksi lisääntyvät joka vuosi samalla tontilla, naurahtaa Seinäjoen kaupungin puhelinvaihteenhoitaja Elina Jouppila.
Suoralta kädeltä Jouppila ei osaa sanoa, kenelle jouluvalovalituspuhelun ohjaisi.
– Ennen olisi ollut yksinkertaista ohjata valitus julkisivulautakuntaan.
Lopulta Elina Jouppila ohjaa puhelun Seinäjoen kaupungin suunnittelupäällikkö Keijo Kaistilalle.
– Kovin paljon meille katupuolelle ei valoasioista tule valituksia ja kun tulee, ne koskevat yleensä mainostauluja ja niitten aiheuttamaa häikäisyä.
Kaistilan mukaan valituksia on tullut autoilijoilta, jotka moittivat, että mainostaulut häikäisevät. Myös joissakin tapauksissa iso valotaulu on häirinnyt naapuruston asukkaita.
Todellista haittaa?
Jouluvalot ovat pulmallinen juttu. Keijo Kaistilan mukaan kaupungilla ei ole kovin paljon ratkaisuvaltaa yksityisten ihmisten jouluvaloihin, elleivät ne oikeasti aiheuta todellista haittaa. Siinä tapauksessa rakennusvalvonnalla on joitakin keinoja puuttua tilanteeseen.
Milloin sitten naapurin vilkkuva poro on sellainen todellinen haitta, että siihen voidaan puuttua? Jos valot aiheuttavat esimerkiksi migreeniä, onko kysymys riittävästä haitasta?
– Varmaan jos terveydellistä haittaa tulee tai ei saa nukuttua sen takia, että naapurin jouluvalot vilkkuvat, niin kyllä se silloin on haitta, vastaa Kaistila.
Keijo Kaistila toivoo kuitenkin valittajille joulumieltä ja muistuttaa, että kysymys on suhteellisen lyhyestä ajasta. Runsaan kuukauden päästä jouluvaloshow on ohi.