Hyppää sisältöön

Sibelius-juhlavuosi huipentuu suurkongressiin ja konserttiin Hämeenlinnassa

Kuudes ja toistaiseksi suurin Jean Sibelius -kongressi kerää Hämeenlinnaan kymmeniä tutkijoita maailmalta ja Suomesta. Kansainvälistä kärkeä edustavat tutkijat ovat säästäneet parhaat palansa juuri Hämeenlinnassa julkistettavaksi. Sibeliuksen syntymäpäivän kruunaa RSO:n konsertti, joka nähdään suorana myös Ylen kanavilla ja Areenassa.

Viulisti
Yhdennentoista kerran järjestettävän kilpailun voittaja on selvillä joulukuun kolmantena päivänä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Nina Keski-Korpela

150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kuudes kansainvälinen Sibeliuskongressi järjestetään säveltäjän syntymäkaupungissa Hämeenlinnassa 4.-8. joulukuuta. Kaikkiaan 65 tutkijaa edustaa Sibelius-tutkimuksen kansainvälistä kärkeä. Joukossa on 33 suomalaista tutkijaa ja muusikkoa.

Luentojen aiheet on rajattu Jean Sibeliuksen elämän ja tuotannon aihealueisiin, kuten esimerkiksi nuoruuden tuotanto, myöhäisempi tuotanto ja "Järvenpään hiljaisuus", esittämistraditio ja alkuperäistutkimus.

Sibeliustutkimus on ollut arkistojen avauduttua hyvin aktiivista 1990-luvulta lähtien. Uutta tietoa on saatu niin henkilöstä kuin teosten tulkinnasta.

Pääpuhujat tulevat Yhdysvalloista, Italiasta, Ranskasta ja Suomesta. Englanninkieliseen kongressiin on yleisöllä vapaa pääsy. Paikalle odotetaan myös runsaasti kansainvälistä mediaa.

RSO:n solistina viulukilpailun voittaja

Juhlakonsertti järjestetään Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa Sibeliuksen syntymäpäivänä, tiistaina 8. joulukuuta. RSO saa solistikseen kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun voittajan, joka julkistetaan 3. joulukuuta. Yle Klassinen -sivuston kautta kilpailua voi seurata alusta loppuun. Konsertin johtaa Hannu Lintu.

Juhlakonsertin ohjelmistossa ovat Sibeliuksen Tapiola, viulukonsertto d-mollissa ja toinen sinfonia. Konsertti on jo loppuunmyyty, mutta se välitetään suorana Verkatehtaan elokuvateatteri Bio Rexin isoon saliin, johon mahtuu yli 250 ihmistä.

Yle välittää konsertin suorana lähetyksenä televisiossa, radion YLE1:ssä ja Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle