Virolainen muusikko ja toimittaja Kaidor Kahar sai näkemästään suomalaisesta Kovasikajuttu-dokumenttielokuvasta ajatuksen: Virossakin tarvittaisiin jotakin vastaavaa kuin Pertti Kurikan nimipäivät -yhtye.
Kahar nappasi hihasta kiinni Virossa nimekkään Metsatöll-folkmetallibändin jäsentä Markus Teeäärtä ja kysyi, tulisiko Metsatöll apuun. Siten syntyi viime keväänä Bandemoonium (siirryt toiseen palveluun)-punkbändi.
Sen tarinan kertova neliosainen tv-ohjelma Punk teraapia esitetään viikonlopusta alkaen Viron yleisradioyhtiön ERR:n (siirryt toiseen palveluun) tv-kanavalla ETV:ssä. Joulun alla yhtyeellä on iso konsertti Tallinnassa.
Kitaristi Uku: Ponnistelemalla onnistuu
Bändistä ja tv-sarjasta tuli totta, kun sosiaaliministeri näki hankkeen hyväksi tavaksi lisätä virolaisten tietoja vammaisista ja näyttää, että näillä on kaikkien ihmisten tavoin omat ilot, murheet, toiveet ja tekemiset. Teema on ministeriölle ajankohtainen, sillä Virossa on tekeillä työreformi, joka osaltaan koskee vammaisten pääsyä työmarkkinoilla.
Sosiaaliministeriön 22 000 euron tuki on Viron mittakaavassa varsin suuri summa. Rahaa tuli myös ERR:n budjetista ja sponsoreilta. Kaharilla oli kuitenkin pulma: miten kasata bändi, etenkin peräti yhdeksänjäseninen.
– Minulla oli rahaa, minulla oli konsepti, odotuksia ja yhteistyökumppaneita, mutta bändi puuttui. Minulla ei ollut harmainta aavistusta, tulisiko koko hommasta mitään ja saataisiinko jengi kasaan, Kahar kertoo Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.
Yksi valituista muusikoista, vain etunimellään esiintyvä kitaristi Uku, sanoo kenen tahansa pystyvän luomaan ja esittämään musiikkia ainakin jossakin määrin, kunhan yrittää ja ponnistelee. Sillä ei ole väliä, millainen ihminen on, sanoo Uku, joka on myös kirjoittanut yhtyeelle kappaleita.
Haaveissa festivaali
Projektin päättyessä nähtäväksi jää, miten Bandemooniumin käy. Kaikenlaista on joukossa ehtinyt tapahtua – rakastumisia, mustasukkaisuutta ja riitoja – mutta kertaakaan ei ole oltu jättämässä hanketta sikseen, Kahar kertoo.
– Uskon, että ainakin osa jatkaa bändissä. Siinä on mahdollista edistyä itsenäisesti musiikin tekemisessä. Uskon myös, että Bandemooniumin esimerkki synnyttää muita bändejä. Ehkä pystymme keväällä järjestämään pienen festivaalin.
Vaikka Bandemoonium ja sen esikuva Pertti Kurikan nimipäivät soittavat punkkia, Kahar haluaa, että vammaisille ovat tarjolla kaikki instrumentit ja auki kaikki mahdollisuudet. Jos jotkut haluavat olla vaikkapa folk-yhtye, niin sehän sopii, hän sanoo.
Entä jo alkanut kisailu Viron seuraavasta euroviisusta? Aikooko Bandemoonium seurata siinäkin Pertti Kurikan nimipäivien jalanjälkiä? Ei todellakaan, sanoo Uku.