Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yhden päivän ale-kampanja Black Friday rantautui suomalaiskauppoihin

USA:ssa kiitospäivän jälkeinen perjantai, Black Friday eli musta perjantai on vuoden suurin shoppailupäivä. Suomessa Kaupan liitto toivoo siitä kilpailijaa ulkomaisille verkkokaupoille. Tänään vietetään myös Älä osta mitään -päivää.

Yhdysvalloista maailmalle levinnyt Black Friday eli musta perjantai -alennusmyynti on jo muutaman vuoden tehnyt tuloaan Suomeen. Nyt yhä useampi kauppa Suomessakin myy tuotteita kovilla alennuksilla yhtenä päivänä. Mustan perjantain suosiosta puhui aamu-tv:ssä Tuula Loikkanen Kaupan liitosta. Kuva: Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Mustia hintalappuja ja mainoksia, 50 prosentin alennuksia. Amerikkalaisten suuri ostospäivä, musta perjantai on tehnyt tuloaan muutaman vuoden ajan ja näkyy tänä vuonna Suomessa erityisesti verkkokaupoissa. Aktiivisimpia ovat elektroniikka-, vaate- ja sisustusmyymälät.

Tuula Loikkanen Kaupan liitosta arvioi, että kotimainen verkkokauppa yrittää kampanjalla pysyä amerikkalaisten verkkokauppojen kilpailussa mukana.

– Suomessa Black Friday on uusi ilmiö ja vasta opetellaan sen käyttöä. Suomalainen verkkokauppa haluaa olla mukana tässä ostosryntäyksessä, Loikkanen sanoo.

Aikaisemmin suomalaiset ovat hyödyntäneet mustan perjantain alennuksia ostamalla tavaraa USA:n nettikaupoista. Tarkoituksena on kääntää tästä kysynnästä osa kotimaisille yrityksille ja virkistää kotimaista verkkokauppaa ympäri vuoden.

– Suomalaiset ostavat 1,6 miljardia menee ulkomaalaisiin verkkokauppohin, olisi mukavaa että sekin raha ainakin osittain jäisi Suomeen, Loikkanen toteaa.

Mustan perjantain myyntipiikkiä ei Loikkanen vielä ennusta, sillä joulualus ja joulun välipäivät ovat Suomessa kaupan ykkössesonkia.

– Joulumyynti on tärkein myyntipiikki. Toki pieni riski on siinä, että joutuu myymään eioota, jos myynti käy mustana perjantaina kovin kuumana, Loikkanen arvioi.

Musta merkitsee hyvää myyntiä

Mustan perjantain nimi tulee siitä, että USA:ssa suurena ostosryntäyspäivänä kauppojen tulos muuttuu USA:ssa punaisesta mustalle eli miinukselta plussaan. Kaupat ovat mustana perjantaina yhtäjaksoisesti auki kymmeniä tunteja.

Suosittelemme