Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Helsingin yliopistolta täsmälääke turvapaikanhakijoiden surkealla tolalla olevaan suomen opiskeluun: "Nyt kuka tahansa voi opettaa"

Opettajaopiskelijat ovat kehittäneet koulutusohjelman, jonka avulla turvapaikanhakijoille opetetaan suomen kieltä. Yliopistonlehtorin mukaan verkkokurssi tuli tarpeeseen, sillä kielen opetus on retuperällä useissa vastaanottokeskuksissa ympäri maata.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015.
Turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yliopistonlehtori Maria Kela Helsingin opettajankoulutuslaitokselta on kehittänyt opiskelijoidensa kanssa verkkosivuston, jonka avulla kuka tahansa voi opettaa suomea turvapaikanhakijoille.

Kelan mukaan kielen opetus vastaanottokeskuksissa ei useinkaan toimi, jos sitä päntätään kirjoista. Sen sijaan suullista kielitaitoa, toistoa ja kuullun ymmärtämistä pitäisi painottaa.

Suomen kieli sanoo tervetuloa -sivusto tarjoaa kymmenen kohdan menetelmän videoineen ja opetusmateriaaleineen.

– Tämä on realistinen, rautalangasta väännetty metodi, Kela sanoo.

Kela alkoi työstää sivustoa tänä syksynä ja se on loppusilausta vaille valmis.

– Kun soittelin vastaanottokeskuksiin, kävi ilmi, että monissa paikoissa kielen opetus on retuperällä. Esimerkiksi Helsingissä tilanne on huono, koska kielikurssit ovat katkolla kilpailutuksen vuoksi. Usein suomen kielen opetus on vapaaehtoisten käsissä. Meidän materiaalimme avulla he pystyvät opettamaan turvapaikanhakijoita.

Opettajankoulutuslaitos rantautuu kouluttamaan vapaaehtoisia opettajia ympäri Suomen. Kohteina ovat muun muassa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Mikkeli, Lahti, Vaasa ja Kotka.

Helsingin yliopistolla on myös muita hankkeita turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Oikeustieteellisessä tiedekunnassa ideoitu Helsinki Law Clinic tarjoaa tietoa Suomen oikeusjärjestelmästä ja perusoikeuksista.

University of Helsinki says Welcome -tapahtumissa järjestetään opintoneuvontaa sekä luentoja kotoutumisesta ja kulttuurien kohtaamisesta. Henkilöstöltä ja opiskelijoilta saa myös kysyä, millaista Suomessa on elää ja opiskella.

Tapahtumia järjestetään tiistaisin klo 10–13 joulukuun 8. päivään saakka. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

Suosittelemme