Hyppää sisältöön

Voittoisa kustantaja: Tietokirja elää ja voi hyvin

Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2015 sai Tapio Tammisen kirja Kansankodin pimeämpi puoli. Sen on kustantanut tietokirjoihin painottava jyväskyläläinen Atena.

Kuva: Yle
Antti Seppälä

Atena kustannus oy:n kustantaja Ville Rauvola on tyytyväinen Tapio Tammisen kirjan Tieto-Finlandiasta. Suurin kunnia on hänen mielestään kuitenkin päästä ehdolle.

– Sen jälkeen tarjolla on kuusi hyvää kirjaa, joista kaikki ansaitsisivat palkinnon. Sen on vähän sattumassa, että mitkä diktaattorin oikut ovat, hän sanoo.

Tapio Tamminen on kertonut pohtineensa kirjansa aihetta kymmenkunta vuotta. Kustantajankin kanssa töitä tehtiin pari vuotta.

– Silloin saimme käsikirjoituksen, ja ilmotimme, että se kiinnostaa meitä. Siitä alkoi meidän yhteistyömme, Rauvola kertoo.

Tietokirja on toista kuin Wikipedia

Lukemisesta ja kirjallisuuden tulevaisuudesta on kannettu huolta pitkään. Rauvola on optimisti.

– Tietokirjallisuuden tulevaisuus näyttää aika hyvältä. Myynti on laskenut, mutta olemme samalla tasolla kuin vuonnan 2005. Ei se ole huono taso, kun välissä oli nousukausikin, hän toteaa.

Rauvola näkee, että lyhytinformaation lisäksi tarvitaan syvyyttä ja leveyttä. Sitä on kirjoissa.

– Kirjallisuuden tehtävä on syventää asioita ja tehdä ne ymmärrettäviksi. Esimerkiksi ettikeskustelut syntyvät äkillisistä reaktioista. Ennen mielipiteiden esittämistä olisi kuitenkin hyvä tutustua siihen miten asiat oikeasti ovat, sanoo Rauvola.

Rauvola puhuukin wikipediaharhasta.

– En tiedä kuinka tarpeellista antiikin jumalhahmoja on tuntea, mutta ne ovat kiinnostavia. Jos katsoo Wikipediasta mitä niistä kerrotaan, se kuva on hyvin hyvin ohut murto-osa kirjoista löytyvästä tietomäärästä, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle