Hyppää sisältöön

Kulttuuri kohtaa linnan vieraat jo aulassa – itsenäisyyttä juhlitaan tänä vuonna Sibeliuksen tahdissa

Tasavallan presidentti juhlii itsenäisyyttä vahvasti kulttuurin voimalla. Isäntäpari on valinnut linnan vastaanotolle musiikkia ja tarjoilua kulttuuriteeman mukaan.

Presidentinlinna juhlavaistuksessa itsenäisyyspäivänä.
Kuva: Yle
Kari Ikävalko

Tasavallan presidentti tuo linnan juhliin kulttuuria jo linnan aulasta alkaen. Säveltäjä Jean Sibelius tervehtii osaa vieraista valokuvien kautta.

Sibelius tulee Mariankadun puoleisen aulan jälkeen vastaan heti klo 19 alkaen, kun presidenttipari ottaa vastaan ensimmäiset vieraat. Sotavetaraanit ja lotat tulevat sisälle juhlavastaanotolle Sibeliuksen Jääkärinmarssin tahdissa.

Sibelius saattelee vieraat sisään linnaan. Säveltäjän 150-vuotisjuhla tulee vastaan myös illan edetessä kun tanssimusiikin avaa säveltäjän Valse Lyrique.

Sibelius ei ole itsenäisyyspäivän lisäksi ainoa juhlan kohde. Presidenttipari on tehnyt osittain kutsuvieraslistan ja ohjelmiston kunnioittaen myös juhlavuosiaan viettäviä Akseli Gallén-Kallelaa ja Pekka Halosta sekä Tapio Wirkkalaa, Toivo Kärkeä ja Olavi Virtaa. Lisäksi Kalevalan 180-juhlavuosi näkyy linnassa.

Linnan juhliin kutsutut keihäänheittäjät yhteiskuvassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidentinlinnassa Helsingissä.
Keihäänheittäjät kokoontuivat viime vuonna kuvaan presidentin linnassa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Viihdemusiikin mestareita Kärkeä ja Virtaa kuullaan linnan isossa salissa pitkin iltaa. Mestarit pääsevät ääneen myös kolmannen kerroksen salongissa Jukka Perkon yhtyeen kappaleissa. Yhtye soittaa jazzsovituksina myös Tapio Rautavaaraa ja Unto Monosta.

Presidenttipari lupaa, että kulttuuri tulee vieraiden lisäksi esille myös tarjoilussa.

Tarjottavaa on tilattu eri puolilta maata ja siinä on otettu huomioon juhlan pääteema ja juhlavuosia viettäviä merkkihenkilöitä.

Suosittelemme sinulle