Hyppää sisältöön

Stubb ja hallintarekisterikohu: Näin se eteni

Kokosimme yhteen hallintarekisterikohun uusimmat käänteet.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tuorein kohu hallintarekisteristä sai alkunsa torstaina, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi eduskunnan täysistunnossa, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista olisi myönteisiä. Helsingin Sanomat kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin eilen perjantaina, että todellisuudessa vain kymmenen prosenttia viranomaisista olisi myönteisiä.

Aamulehti kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) puolestaan lauantaina, että valtiovarainministeriö yritti ohjailla huomiota pois hallintarekisterin kielteisistä vaikutuksista ja valikoi toimittajia, joita kutsutaan tekemään haastatteluja hallintarekisteristä.

Lauantaina Ylen Ykkösaamussa Stubb myönsi eduskunnassa tekemänsä virheen.

–  Ilman muuta debatin tuoksinnassa tekee virheitä ja tämä oli yksi niistä, Stubb sanoi.

Oppositio hermostui Stubbin puheisiin heti lauantaina ja alkoi vaatia ilmoitusta eduskunnalle ja luottamusäänestystä. SDP:n puoluetoimisto kokosi listan Stubbin "synneistä". SDP:n mukaan Stubb vääristelee asioita tietoisesti.

Stubb kommentoi tilannetta myös blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Stubb sysäsi syytä valtiovarainministeriön valmistelulle ja viestinnälle. Hänen mukaansa esitykseen liittyvä valmistelu ja viestintä eivät ole täyttäneet niitä avoimuuden ja läpinäkyvyyden kriteerejä, joita hän valtiovarainministeriön toiminnalta edellyttää.

– Puutun tähän välittömästi ja voimakkaasti, Stubb kirjoitti.

Lauantain kääntyessä kohti iltaa valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto puolusti Aamulehden kritisoimaa ministeriön viestintäsuunnitelmaa. Lehdon mukaan viestintäsuunnitelma oli osa organisaation normaalia toimintaa.

Pääministeri Sipilä twiittasi lauantaina kohun yllyttyä, että Stubbilla on hänen täysi tukensa.

Suosittelemme sinulle