Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Lapset ovat nälissään maanantaisin – kouluruoan menekki jopa viidenneksen yli muiden päivien

Kouluruoka maittaa pääkaupunkiseudun lapsille maanantaisin muita viikonpäiviä paremmin. Ruokahuollon näppituntuma on, että jopa viidennes lapsista on nälkäisiä viikonvaihteen kotiruokinnan jälkeen.

Kuvassa ruokaa laitetaan lautaselle kouluruokalassa
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Outi Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouluruoka kelpaa pääkaupunkiseudun lapsille maanantaisin poikkeuksellisen hyvin. Tarkkoja lukuja ei ole saatavilla, mutta esimerkiksi Vantaan kouluissa on huomattu, että lapset ovat nälkäisimpiä maanantaisin.

– Osassa kouluja ruoan kulutus on jopa viidenneksen enemmän maanantaisin, sanoo ruokapalvelupäällikkö Marjukka Myötämäki Vantaan kaupungin omistamasta Vantti-yhtiöstä.

Vantti huolehtii valtaosasta vantaalaislasten kouluruokailuista. Yritys ei halua yksilöidä kouluja, joissa kouluruoan kysyntä on maanantaisin suurta.

Ylen kouluista ja päiväkodeista saamien tietojen mukaan nälkä johtuu siitä, että osa lapsista jää vaille lämmintä ruokaa viikonvaihteen aikana. Kasvava lapsi tarvitsee kuitenkin useampia aterioita päivän mittaan kuin aikuiset.

– Tämä saattaa vanhemmilta unohtua, sanoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Maanantainälkä tuonut maanantairuoat

Fazer Food Services -yhtiö hoitaa osan Vantaan koulujen ruokailuista eikä yhtiössä ole havaittu erityistä maanantaikysyntää. Myös Espoossa kouluruoan kysyntä on vakaata.

– Meillä ei ole mitään tilastoja, mutta täytyy sanoa, että ruoan menekki riippuu paljon siitä, mitä on tarjolla, arvioi asiakkuuspäällikkö Tuija Sivonen Espoo Cateringistä.

Helsingissäkään ei tilastoja ole laadittu kouluruokailusta, mutta käsitys maanantainälästä on vakaa. Helsingin ruokapalveluiden päällikkö Aulikki Johanssonin mukaan ruokaa kuluu maanantaisin enemmän. Suuntaus on hänen mukaansa jatkunut jo pitkään.

– Siksi me suunnittelemme kouluruokalistamme niin, että maanantaisin on tarjolla mahdollisimman monelle lapselle maittavaa ruokaa. Tähän tarkoitukseen esimerkiksi makaronilaatikko ja lihapullat sopivat hyvin, kertoo Johansson.

Svenska Ylen juttu

Marianne Sundholm

Suosittelemme sinulle