Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kaikkien tuntema lihakauppias jää eläkkeelle Kuopion kauppahallista – takana huima 46 vuoden ura

Kun Eero Perämaa aloitti työt Kuopion kauppahallissa nuorena poikana, sian ruhot kannettiin olkapäällä alakerrasta ylös myymälään ja paloiteltiin asiakkaiden nähden. Moni asia on muuttunut, mutta puukkoa pitää edelleen osata käyttää.

Lihakauppiaat Eero Perämaa ja Kari Voutilainen
Kuva: Pertti Huotari / Yle
Varpu Mäntymäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Lihakaupasta kuuluu luusahan surahduksia. Eero Perämaa käsittelee mestarin ottein naudanpotkaa, josta leikkautuu herkullisia osso buccoja.

Perämaa tuli lihakauppiaan oppiin Kuopion kauppahalliin 1960-luvun lopulla. Siitä lähtien hän on tehnyt kauppaa hallissa kolmessa eri myymälässä. Nyt 46 vuoden jälkeen on aika siirtyä oloneuvokseksi. Vuodenvaihteen jälkeen yrittäjänä jatkaa Kari Voutilainen. 

Pitkän yrittäjyyden salaisuuden Eero sanoo olevan hallin hyvässä ilmapiirissä.

– Yleensä tänne yrittäjiksi tulevat ovat asennoituneet siihen, että töitä tehdään pitkään. Hyvä ilmapiirihän meillä täällä hallissa loppujen lopuksi on. Se on saanut varmasti monet täällä pysymään.

Asiakkaat tykkää, että palvellaan, eikä olla tuppisuina.

Eero Perämaa

Kanta-asiakkaat pelastivat

Lihan käsittely ja asiakkaiden tarpeet ovat kovasti muuttuneet vuosien varrella. Eero muistelee, miten nuorena poikana alakerrasta tempaistiin sian ruhot olkapäälle, kannettiin myymälään ja paloiteltiin asiakkaiden nähden. Nykyisin liha tulee vakuumipakkauksissa, mutta edelleen palvelutiskin lihat pitää käsitellä, puhdistaa, poistaa kalvot ja paloitella.

– Puukon käyttötaito on palvelumyymälässä edelleen ensiarvoista. Asiakkaat tykkää, että palvellaan, eikä olla tuppisuina.

Vuosien varrella Eerolle on muodostunut vahva kanta-asiakaskuntansa. Tutut asiakkaat ovat lihakaupan kantava voima.

– Kun halli oli pitkään remontin takia kiinni, olisi saanut pistää putiikin kiinni, jos kanta-asiakkaat eivät olisi olleet uskollisia ja palanneet takaisin. Aikansa otti ennen kuin muut vieraspaikkakuntalaiset taas löysivät tien halliin, Eero muistelee.

Uusi yrittäjä on opissa joulusesongin

Lihakauppaa jatkaa ravintola-alalla keittiömestarina ja yrittäjänä toiminut Kari Voutilainen. Hän on Eeron opissa joulusesongin. Samalla vanhat asiakkaat tutustutetaan uuteen kauppiaaseen.

– Tosi hienoa on ollut tutustua mestariin. On saanut arvokasta tietoa ja taitoa. Joulukuu painetaan vielä porukalla.

Lihakaupan joulunajan kunkun kinkun täysi kolmensadan asiakkaan varauslista saa kauppiaskonkarin hymyn maireaksi. Tästä on hyvä jatkaa.

Suosittelemme