Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Finanssialan keskusliitto: Hallintarekisteripäätös ymmärrettävä, muttei etu

Pidemmällä aikavälillä tilanne on Suomelle kestämätön, Piia-Noora Kauppi kommentoi hallituksen tuoretta päätöstä kuopata pörssiomistusten hallintarekisteröinnin laajentaminen. Kauppi uumoilee, että nyt entistä useampi suomalainen siirtää omistuksiaan ulkomaisille hallintarekisteritileille.

Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

On ymmärrettävää, että hallitus luopui hallintarekisterikiellon kumoamisesta, kommentoi Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Liitto tunnetaan hallintarekisteröinnin laajentamisen kannattajana.

Kauppi painottaa, että on tärkeää, että EU:n arvopaperikeskusasetuksen mukanaan tuomat muutokset saadaan Suomessa voimaan. Tosin vajavaisina, on Finanssialan näkemys.

– Arvopaperimarkkinamme ei ole yhteensopiva EU:n sisämarkkinoiden kanssa. Pidemmällä aikavälillä tilanne on Suomelle kestämätön, Kauppi kuvailee tiedotteessa.

Hänen mukaansa asiasta vallitsee nyt epäselvä oikeustila, joka ei ole etu Suomen arvopaperimarkkinoille. Tilanne on sellainen, että suomalaiset sijoittajat voivat omistaa suomalaisia osakkeita ulkomaisten hallintarekisterien kautta. Kauppi uumoilee, että nyt entistä useampi suomalainen siirtää omistuksiaan ulkomaisille hallintarekisteritileille.

Hänen mukaansa hallintarekisteröinnin mahdollinen laajentaminen on ratkaistava lähitulevaisuudessa. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi tänään, ettei asia etene ainakaan tällä hallituskaudella.

Kaupin mukaan Suomessa toimivat pankit ovat sitoutuneet avoimuuteen, joten niiden hallintarekisteritileille ei olisi voinut piilottaa pörssiomistuksia.

– Omistusten läpinäkyvyyden olisi taannut reaaliaikainen yleisöjulkisuusmalli, Kauppi sanoo.

Hän toivoo, että Suomi ottaa omistusten julkisuuden esille EU:ssa, jotta unionissa otettaisiin käyttöön samanlaiset säännöt omistuksien avoimuudesta kuin Suomessa.

FK:n mukaan Suomessa tehdään keskimäärin 80 000 arvopaperikauppaa päivässä.

Suosittelemme sinulle