Hyppää sisältöön

Opiskelijat ja henkilökunta vastustivat Tampereella yhdessä hallituksen koulutuspolitiikkaa

Tampereen yliopistossa järjestettiin tiistaina monen muun korkeakoulun tapaan poliittinen mielenilmaus hallituksen koulutuspolitiikkaa vastaan. Tällä kertaa hallituksen säästöjä vastustavat yhdessä rintamassa eri alojen korkeakoulut.

Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Tampereella järjestetyn mielenosoituksen yhden järjestäjän Tiina Heikkilän mielestä yliopistoväen mitta on tullut täyteen. Opetusministerin tsemppipuheet leikkauksien jälkeisestä paremmasta tekemisestä ovat hänen mielestään täysin absurdeja.

Samaa mieltä tuntuivat olevan yliopiston pääaulaan kerääntyneet pitkälti toista sataa tilaisuuden osallistujaa.

Tampereen yliopiston opiskelija Susanna Vainio toivoo yliopistojen yhteisillä mielenilmauksilla olevan vaikutusta hallituksen harjoittamaan politiikkaan.

– Ainakin ne ovat yhteishengen nostattamista, koska ajetaan yhdessä rintamassa yhteistä asiaa, Vainio miettii mielenilmauksen motiivia.

Sosiologian professori Pertti Alasuutarin mielestä mielenilmaukset jäävät kansalaisten ainoiksi keinoiksi kertoa mielipiteensä, koska istuva hallitus joka tapauksessa nauttii eduskunnan luottamusta.

Koulutussäästöt sotivat innavaatiopolitiikkaa vastaan

Alasuutarin mielestä hallituksen politiikka on tieteen tekemisen kannalta niin kehnoa ja käsittämätöntä, että professori nousi yliopiston portaille yhtenä henkilökunnan edustajista pitämään tilaisuudessa puhetta.

Puheessaan Alasuutari pohti, miksi koulutukseen kohdennetaan jättisäästöjä, kun Suomi pitäisi saada uuteen nousuun.

– Nyt säästöt kohdentuvat esimerkiksi yliopistoihin, joissa näitä uusia nousuun saattavia ajatuksia tulisi nousta, Alasuutari kritisoi.

Yliopistojen tulisi jalkautua

Mielenilmaus järjestettiin sisätiloissa Tampereen yliopiston pääaulassa. Opiskelija Susanna Vainio pohtiikin, miksi ei lähdetä näkyvästi liikkeelle kansan pariin.

– Meidän pitäisi enemmän jalkautua tuonne aivan kaiken kansan pariin ja tuoda esiin, mitä täällä yliopistossa tapahtuu ja tehdään, koska tuntuu, että edes hallitus ei tiedä, mitä täällä tehdään, Vainio pohtii.

Mielenilmaus valtiovarainministeriä vastaan jakaa mielipiteitä

Tiina Heikkilän mielestä valtiovarainministeri Stubbin tilaisuudessa maanantaina Tampereen yliopiston juhlasalissa järjestetty mielenilmaus oli paikallaan. Se ettei Stubbia toivotettu tervetulleeksi yliopistolle on Heikkilän mielestä ymmärrettävää, koska valtiovarainministeri on antanut inhottavia lausuntoja yliopistosta.

– Puoluejohtajana ja valtiovarainministerinä hänen sanoillaan on mediassa sellaista painoarvoa, että kansa uskoo esimerkiksi puheet professorien kolmen kuukauden kesälomista, Heikkilä puuskahtaa.

Mielenilmauksessa mukana olleet Tampereen yliopiston opiskelija Susanna Vainio ja sosiologian professori Pertti Alasuutari eivät lämmenneet Stubbin tilaisuudessa järjestetylle pop up -mielenilmaukselle.

– Jos jollakulla muullakin on huono maku ja harkintakyky pettää, niin kyllä maanantain mielenilmaisijoillakin se petti, Alasuutari lataa.

Tamperelaisessa ostoskeskuksessa tehty tempaus, jossa kokoomuksen puheenjohtaja sai naamalleen lasillisen virvoitusjuomaa, ei miellyttänyt myöskään Heikkilää.

– Temppu marginalisoi asiaa, vaikka hallituksen leikkauspolitiikka koskee niin suurta osaa suomalaista, ettei asiaa tulisi marginalisoida väärällä tavalla,Heikkilä sanoo.

Suosittelemme sinulle