Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutokselle löytyi entistä pelottavampi seuraus – voi tuhota suuren osan maapallon elämää

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voi johtaa äkilliseen happikatoon, kun valtamerten kasviplankton ei enää kykene tuottamaan happea.

Ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut levän kukintaa ja muutoksia biodiversiteettiin. Sukeltaja leväpilven seassa La Ciotatissa Ranskassa 4. heinäkuuta. Kuva: Boris Horvat / AFP

Brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkijat ovat löytäneet ilmastonmuutoksen mahdollisen seurausilmiön, joka on kaikkia muita huolestuttavampi.

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen saattaa vaikuttaa tuhoisasti valtamerten kasviplanktoniin, joka tuottaa merkittävän osan maapallon eliöstön tarvitsemasta hapesta.

Jos maapallon ilmasto lämpenee keskimäärin kuusi astetta, merivesien lämpötila voi nousta niin korkealle, ettei kasviplankton enää kykene tuottamaan happea. Tämä merkitsisi, ettei suuri osa maapallon eliöstöstä kykenisi selviämään hengissä.

– Tämä tarkoittaisi, ettei happikatoa olisi vain vesistöissä, vaan myös ilmassa, tutkijat kirjoittavat.

YK:n ilmastopaneeli on arvioinut, että maapallon ilmasto lämpenee tämän vuosisadan aikana keskimäärin 4,8 astetta, ellei ilmastonmuutoksen estämiseksi tehdä mitään, ja lämpeneminen jatkuisi seuraavalla vuosisadalla. Näin voimakas lämpeneminen saisi ilmastonmuutoksen todennäköisesti riiistäytymään hallinnasta, että sitä olisi hyvin vaikea pysäyttää.

Tähän mennessä ilmasto on lämmennyt hieman vajaan asteen. Pohjoisilla leveysasteilla lämpeneminen on keskimääräistä nopeampaa. Suomen ilmasto on ilmatieteen laitoksen mukaan lämmennyt jo yli kaksi astetta.

Meriin kohdistunut ilmastonmuutostutkimus on tähän mennessä keskittynyt merenpinnan nousuun ja eliölajien tuhoutumiseen.

– Tämän tutkimuksen sanoma on, että ilmastonmuutos voi aiheuttaa muunkinlaista tuhoa, ja sen seuraamukset voivat olla paljon aiemmin tunnettua vakavammat, sanoo tutkimustyöhön osallistunut tutkija Sergei Petrovskii uutistoimisto AFP:lle.

– Varoitusmerkkejä ei juuri nähdä ennen katastrofin alkamista, mutta kun kriittinen raja (eli arviolta kuuden asteen lämpeneminen) on saavutettu, katastrofi voi kehittyä nopeasti, hän jatkaa.

Tutkimus on toteutettu matemaattisella mallinnuksella. Tutkimuksen tekijät myöntävät, etteivät ole ottaneet huomioon kaikkia luonnonvoimia, jotka mahdollisesti voivat vaikuttaa lopputulokseen, kuten esimerkiksi valtamerten virtausten merkitystä.

Tutkimus on julkaistu Bulletin of Mathematical Biology (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Suosittelemme sinulle