Hyppää sisältöön

Masennuslääkkeitä määrätään myös koirille ja kissoille – lääkityksen lisäksi lemmikki tarvitsee terapiaa

Noin tuhat lemmikkieläintä syö Suomessa masennuslääkkeitä. Asiantuntija arvioi määrän kasvavan tulevaisuudessa.

Kuva: YLE

Pissiikö kissasi laatikon ulkopuolelle? Hajottaako koirasi huonekalusi kun olet poissa kotoa? Muun muassa näistä syistä suomalaislemmikeille on määrätty mielialalääkkeitä.

Lemmikkieläimistä on tullut karvaisia perheenjäseniä.

professori Outi Vainio

– Lemmikkieläimistä on tullut karvaisia perheenjäseniä. Niitä myös hoidetaan samoin kuin ihmisiä, toteaa eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta.

Suomessa kissat ja koirat – USA:ssa jopa hevoset

Suomessa arviolta tuhat lemmikkiä saa tällä hetkellä masennuslääkkeitä. Vainion mukaan määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan koko Euroopassa.

– USA on suunnannäyttäjä tässäkin suhteessa. Siellä lääkkeiden käyttö on paljon yleisempää. Jopa hevosille on määrätty mielialalääkkeitä, Vainio kertoo.

Suomessa masennuslääkkeitä ei ole tiettävästi vielä hevosille määrätty. Yleisimmin niitä kirjoitetaan kissoille ja koirille.

Lääkkeet ovat samaa fluoksetiinia, jota määrätään ihmisten masennuslääkkeeksi. Lemmikkieläinten kohdalla diagnoosina ei tosin ole masennus vaan käytöshäiriöt.

– Se tarkoittaa nimenomaan ihmiselle häiritsevää käytöstä. Koira vaikka haukkuu kaikille vastaantulijoille. Eläimelle itselleen se ei välttämättä ole häiritsevää, Vainio kuvaa.

Masentunut eläin on syytä viedä eläinlääkärin luo

Eläinten varsinaisia masennusdiagnooseja Vainio tietää tehdyn muutamia. Monesti puhdittoman, haluttoman tai muuten masentuneesti käyttäytyvän eläimen käytökseen löytyy fyysinen syy, joka selviää eläinlääkärin tutkimuksessa.

– Syynä voivat olla vaikka nivelet, jotka kipeytyvät hiljalleen ja omistajan huomaamatta. Tämä saattaa johtaa koiran yleiseen haluttomuuteen liikkua.

Kun kissat stressaantuvat, ne alkavat pissata muualle kuin sinne hiekkalaatikkoon.

professori Outi Vainio

Masennus- eli mielialalääkkeitä kirjoitetaan koirille useimmin eroahdistukseen. Sitä esiintyy silloin kun koira jää yksin kotiin. Ahdistus ilmenee kodin huonekalujen ja irtaimiston hajottamisena.

Kissalla syynä on yleensä pissiminen väärään paikkaan.

– Kun kissat stressaantuvat, ne alkavat pissata muualle kuin sinne hiekkalaatikkoon. Myös tämän ikävän tavan pois kitkemiseksi kissoille on annettu fluoksetiinia, Vainio kertoo.

Lääkkeiden lisäksi koirat tarvitsevat terapiaa

Vainion mukaan tutkimuksissa on osoitettu, että masennuslääkkeet tehoavat koirien eroahdistukseen, sillon kun mukana on myös terapia.  Pelkkä lääkehoito ei riitä.

– Kun ihmisille määrätään samoja lääkkeitä, sanotaan, että pitäisi mennä psykologille tai psykiatrille keskustelemaan. Koirillakin pitäisi olla terapia liitettynä lääkehoitoon.

Koirillakin pitäisi olla terapia liitettynä lääkehoitoon.

Outi Vainio

Tällä hetkellä ei ole olemassa tutkimustietoa siitä, kuinka yleistä mielialalääkkeiden määrääminen lemmikkieläimille Suomessa on. Parhaillaan Vainio on aloittamassa tutkimushanketta yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

– Toivon, että käyttöaiheet ja -annokset ja -hoitotavat perustuisivat jatkossa tieteelliseen tutkimukseen. Tällä hetkellä tiedämme näistä asioista kauhean vähän. Tietysti toivon myös, ettei lääkkeitä tarvitsisi tämänkään takia määrätä, vaan lemmikeistä pidettäisiin mahdollisimman hyvää huolta.

Suosittelemme sinulle