Joulukoristeissa käytetään paljon havuja, varpuja, käpyjä, jäkäliä ja sammalia. Niiden kaikkien kerääminen edellyttää maanomistajan lupaa.
Ainoastaan maahan pudonneita risuja ja käpyjä voi metsästä ottaa luvatta.
Ympäristö.fi -sivustolla selvitetään, että rikoslain mukaan kasvavasta tai tuulen maahan kaatamasta tuoreesta puusta ei saa taittaa oksia ilman maanomistajan lupaa. Puusta ei myöskään saa ottaa varpuja, juuria, tuohia, kuoria, lehtiä, niiniä, pihkaa, terhoja, käpyjä eikä pähkinöitä. Hakkuujätteitä ei saa myöskään kerätä luvatta.
Ympäristö.fi -sivustolle on koottu usein kysytyt kysymykset (siirryt toiseen palveluun) jokamiehenoikeuksista. Vastauksista selviää mm., että vaikka oksia ja käpyjä ei saa ottaa puista ilman lupaa, kääpien ottaminen on luvallista, koska käävät ovat sieniä.
Luonnonvaraisten marjojen, sienien, kukkien ja yleensä ruohomaisten kasvien sekä pihlajan- ja katajanmarjojen kerääminen on sallittua.
Päätyykö uhanalaisia lajeja kransseihin?
Biologi Heidi Kaipiainen-Väre Suomen ympäristökeskuksesta sanoo, että sen jälkeen kun lupa maanomistajalta on saatu, voi metsästä kerätä jäkäliä ja sammalia melko huoletta, mutta kuitenkin luontoa kunnioittaen ja säästäen. Riski, että joulukranssinsa tai joulukukka-asetelmaansa viimeistelisi esimerkiksi jollakin hyvin uhanalaisella sammalella, on hyvin pieni.
– Kyllä maanomistajat yleensä tietävät, jos heidän maallaan on uhanalaisia kasveja ja osaavat opastaa kerääjiä, sanoo Kaipiainen-Väre ja huomauttaa vielä, että yleensä keräily tapahtuu talousmetsistä.
Kaipiainen-Väre luottaa myös ihmisten harkintakykyyn.
– Kyllä varmaan lähtökohtaisesti sellaiset ihmiset, jotka keräävät luonnosta tarvikkeita esimerkiksi askartelua varten, ovat valveutuneita ja myös arvostavat luontoa ja ympäristöään, sanoo Kaipiainen-Väre.