Sinisen valon sanotaan vaikuttavan vireystasoomme. Useat linssivalmistajat ovatkin tuoneet markkinoille pinnoitteita, joilla on tarkoitus suojella silmiä esimerkiksi autojen valoista, puhelimista ja tietokoneen näytöistä hehkuvalta siniseltä valolta.
Instrumentariumin tuotepäällikkö Arto Karhunen kertoo ihmistä virkistävän sinisen valon pääsyn rajoittuvan silmälasien linssien pintaan laitettavan Blue Blocker -pinnoitteen avulla.
– Kyseessä on innovaatio, joka tarjoaa kuluttajille terveydellistä hyötyä. Iltaisin käytetään paljon tabletteja ja läppäreitä, joista tulee sinistä valoa. Meidän melatoniinin eritys helpottaa meitä nukahtamaan oikeaan aikaan, ja kun sininen valo virkistää, niin pinnoitteen avulla normaali päivärytmi ei sekoitu niin helposti, Karhunen kertoo.
Aurinkolasien käyttö on "mukavuuskysymys"
Silmätautien erikoislääkäri Tapani Korhonen torppaa pinnoitteen tarpeen. Toimintakykyyn hän kyllä uskoo.
– Kun linssiin laitetaan oikeanlainen suodatin, niin se suodattaa sitä aallonpituutta pois valosta. Suojaustarpeita jos ajatellaan, niin ihminenhän on ainoa otus, joka ylipäätään käyttää mitään laseja. Eläimet pärjäävät hyvin ilman mitään suojauksia, vaurioittamatta silmiään.
– Aurinkolasienkin käyttäminen on mukavuuskysymys. Ei se silmän terveyden kannalta ole välttämätöntä.
Iltaisin käytetään paljon tabletteja ja läppäreitä, joista tulee sinistä valoa.
Arto Karhunen
Korhonen vertaa sinistä valoa ultraviolettivaloon.
– On kännyköitä ja tietokoneita, niiden valovoimat vain ovat erittäin vaatimattomia verrattuna aurinkoomme. Sinistä lyhyempi aallonpituus on uv-valolla. Jos lehden avaa kirkkaassa auringonvalossa, niin senhän huomaa, että valo häikäisee. Jos tähän vertaa kännykän valovoimaa, niin määrä on todella mitätön.
– Ultraviolettivalo, joka on sinistä valoa lyhyempää aallonpituudeltaan, pysähtyy silmän etuseinämään. Ei sekään silmänpohjaan asti mene.
Voiko pinnoitteella ehkäistä kaihia?
Vastaavanlaisia pinnoitteita on maailmalla ollut jo jonkin aikaa. Nyt niitä tarjoavat Suomessakin muutamat linssinvalmistajat. Instrumentariumin Arto Karhusen mukaan sinistä valoa estävät pinnoitteet ovat tulleet hitaasti kuluttajien tietoisuuteen.
– Muitakin hyödyllisiä vaikutuksia on. Pinnoitteella voidaan ehkäistä kaihin muodostumista ja silmänpohjan rappeumaa, tutkimukset kertovat tästä, Karhunen sanoo.
Silmätautien erikoislääkäri Tapio Korhosen mukaan ainoa tunnetusti kaihia aiheuttava säteily on lämpösäteily. Ei sininen valo.
– Se on lasinpuhaltajan kaihi niin sanotusti.
Aurinkolasienkin käyttäminen on mukavuuskysymys. Ei se silmän terveyden kannalta ole välttämätöntä.
Tapani Korhonen
Lääkärin mukaan sininen valo ei myöskään kuivata silmiä.
– Mutta lämpötila, tuuli ja ilman kuivuus kuivattavat. Olosuhteet missä pyykki kuivaa hyvin, kuivaa silmäkin herkemmin, Tapani Korhonen sanoo.
Kyse on määristä. Korhosen mukaan sinistä valoa ei tule niin paljoa, että siltä tarvitsisi suojautua. Hän ei siis lähtisi ehkäisemään sinisen valon pääsyä silmään pinnoitteen avulla.
– Ei siinä puhelimen akkupoloisessa riitä tehoa niin paljoa, että sieltä saataisiin sinistä valoa sellaista määrää, että se tuntuisi pahalta. Se ei aiheuta silmien siristystä tai niiden sulkemista.
– En ottaisi pinnoitetta, en missään nimessä, silmätautien erikoislääkäri Tapani Korhonen summaa.
Korhonen kuitenkin muistuttaa, että miltä tahansa valolta ja säteilyltä kannattaa suojautua, jos sitä tulee suuria määriä.