Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Näin San Bernardinon tapahtumat etenivät: Naamioituneet hyökkääjät iskivät työntekijöiden joulujuhlaan

Kalifornian ammuskelu tapahtui vammaispalveluja tarjoavassa sosiaalikeskuksessa. Ainakin 14 ihmistä kuoli ja 14 haavoittui. Poliisi ampui kaksi hyökkääjää ajojahdin päätteeksi. Kolmas henkilö on pidätettynä, mutta hänen osuudestaan tapahtumiin ei ole varmuutta. Tekojen motiivia ei vielä tiedetä.

Poliiseja ampumispaikalla San Bernardinossa keskiviikkona.
Poliiseja ampumispaikalla San Bernardinossa keskiviikkona. Kuva: Frederic J. Brown / AFP
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalifornian San Bernardinossa piirikunnan terveydenhuollon työntekijöiden joulujuhla oli täydessä käynnissä, kun mustiin naamioituneet, kiväärein ja pistoolein aseistautuneet hyökkääjät astuivat sisään ja avasivat tulen.

Keskiviikkoaamupäivällä alkaneessa ammuskelussa kuoli 14 ihmistä ja haavoittui ainakin 14, joidenkin tietojen mukaan 17.

– He tulivat sisään valmistautuneina tekoihinsa, kuin he olisivat suorittamassa tehtävää, San Bernardinon poliisipäällikkö Jarrod Burguan kuvaili myöhemmin uutistoimisto AP:lle.

Ihmisiä evakuoitiin busseilla Inland Regional Centeristä keskiviikkona.
Ihmisiä evakuoitiin busseilla Inland Regional Centeristä keskiviikkona. Kuva: Patrick T. Fallon / AFP

Ampujat pääsivät aluksi pakoon

Juhlapaikka oli vammaispalveluja tarjoavan sosiaalikeskuksen konferenssitiloissa. Monet kolmikerroksisessa rakennuksessa työskennelleistä ihmisistä lukitsivat itsensä toimistoihinsa kuultuaan laukauksia. Poliisit ja FBI:n agentit etsivät hyökkääjiä rakennuksesta huone huoneelta.

Haavoittuneita kuljetettiin paareilla sairaalaan. Palopäällikön mukaan 10 heistä oli kriittisessä tilassa, kolme vakavasti haavoittuneita. Muita rakennuksessa olleita marssitettiin kädet ylhäällä ulos, jotta poliisi voisi varmistua, etteivät tekijät pääse lipeämään karkuun.

Ampujat olivat kuitenkin jo paenneet.

Silminnäkijä Glenn Willwerth kertoi AP:lle kuulleensa 10–15 laukausta. Sitten hän näki, miten katumaasturi, jonka ikkunat oli tummennettu, lähti liikkeelle "hyvin rauhallisesti, hyvin hitaasti" ja ajoi pois.

Kaksi kuoli ajojahdin päätteeksi

Ampujien etsinnät jatkuivat useita tunteja. Kauppoja, toimistoja ja kouluja suljettiin ja tiesulkuja pystytettiin.

Tummaa katumaasturia etsivät poliisit paikansivat kuvaukseen sopivan auton noin neljä tuntia ammuskelun jälkeen läheisestä Redlandsin kaupungista.

Evakuiodut lohduttavat toisiaan San Bernardinossa.
Evakuiodut lohduttivat toisiaan Rudy Hernandez -monitoimitalolla San Bernardinossa keskiviikkona. Kuva: Mike Nelson / EPA

Ajojahti päättyi poliisin ja epäiltyjen väliseen tulitaisteluun, jossa kaksi epäiltyä kuoli ja yksi poliisi sai lieviä vammoja. Kuolleet olivat mies ja nainen. Uutiskanavien helikopterit näyttivät tilanteen suorana.

Viranomaiset kertoivat myös pidättäneensä kolmannen henkilön, mutta toistaiseksi ei ole varmaa, liittyykö hän tapaukseen. Poliisipäällikkö Burguan ei tiedotustilaisuudessa osannut arvioida tekojen motiivia.

FBI:n apulaisaluepäällikkö David Bowdich sanoi AP:n mukaan, että viranomaiset eivät ole sulkeneet pois terroriteon mahdollisuutta.

Suosittelemme