Hyppää sisältöön

Somessa on vaikeaa olla aito – helposti lipsahtaa teeskentelyksi

Sosiaalisessa mediassa halutaan antaa itsestä mahdollisimman hyvä kuva muille. Silloin tulee helposti teeskenneltyä ihan jotain muuta kuin onkaan. Ystävät kuitenkin tunnistavat epäaidon sisällön, ja "tykkäykset" jäävät saamatta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sosiaalisen median käyttäjät näkevät vaivaa sen eteen, millaisen kuvan haluavat muille itsestään antaa. Sosiaalisen median tutkija ja sosiaalipsykologi Suvi Uski kutsuu sitä profiilityöksi.

– Myös se, ettei tee yhtään mitään – vaikkapa päivitä Facebookissa omaa profiiliaan – tai vetäytyy sieltä pois, on niin sanottua profiilityötä, Suvi Uski sanoo.

Somessa julkaisematta jättäminen, julkaisujen suunnitteleminen, poistaminen tai julkaisujen häivyttäminen ovat usein harkittuja ja pohdittuja päätöksiä.

Ihminen haluaa kaikessa vuorovaikutuksessaan antaa itsestään mahdollisimman hyvän kuvan, vaikka todellisuudessa menisi kuinka huonosti.

Suvi Uski

– Koska olemme ihmisiä ja laumaeläimiä, meidän täytyy tulla hyväksytyiksi omassa ryhmässämme. Ihminen haluaa kaikessa vuorovaikutuksessaan antaa itsestään mahdollisimman hyvän kuvan, vaikka todellisuudessa menisi kuinka huonosti.

Facebook ei ole yksinpuhelua

Suvi Uski tutkii sosiaalipsykologian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan identiteetin esittämistä sosiaalisessa mediassa. Uski muistuttaa, että somepäivityksiä ei tehdä tyhjiölle, vaan siellä on laaja yleisö.

Teksti Facebookissa ei ole ihmisen yksinpuhelua, vaan vuorovaikutusta toisten kanssa.

– Haluamme näkyä samanlaisina toisille sekä kasvotusten että somessa. Se on kuitenkin hyvin hankalaa, koska profiili mahdollistaa monen sosiaalisen piirin sekoittumisen keskenään. Eli saman päivityksen voivat nähdä vanhemmat, sukulaiset ja ystävät. Siinä on yksi syy, miksi monet nuoret ovat lähteneet pois Facebookista.

Jos on ollut Facebookissa pitkään, omassa profiilissa näkyy pitkä henkilöhistoria. Kenties kaikki ei ole enää monen vuoden jälkeen mieluista luettavaa.

– Sieltä saattavat löytyä vaikkapa teinivuodet kokeiluineen. Ihminen joutuu kestämään sitä, että siellä ne tiedot aina pysyvät ja niitä voi käydä vielä vuosien jälkeen joku lukemassa. On helpompi vaihtaa toiseen palveluun kuin ryhtyä poistamaan omia tietoja.

Aitoutta arvostetaan

Haluaisimme antaa sosiaalisessa mediassa aidon kuvan itsestämme.

– Ihmisille on tärkeää olla vuorovaikutuksessaan aito, mutta sosiaalisessa mediassa se on erittäin vaikeaa ja haastavaa.

Omalle identiteetille toivotaan hyväksyntää, ja silloin käyttäjät sortuvat helposti teeskentelyyn.

– Esimerkiksi kuunnellaan sellaista musiikkia, joka on omaan kuunteluprofiiliin sopivaa ja sosiaalisesti hyväksyttävää.

Päivitysten lukijat eivät hyväksy valheellisuutta. Epäaitoudesta tulee ikään kuin rangaistus.

– Jos somessa ollaan epäaitoja, hyväksyntä jää saamatta. Kyllä epäaitous näkyy ystäville. Kun joku yrittää esittää muuta kuin on, häntä kommentoidaan tai ei tule yhtään "tykkäystä", Suvi Uski toteaa.

Sosiaalisessa mediassa itsestä annettu kuva voi vaikuttaa myös omiin päivittäisiin puuhiin.

Jos laitat Instagramiin itsestäsi jumppa- ja kuntosalikuvia, kaikki odottavat, että oikeasti käyt salilla.

Suvi Uski

– Jos laitat Instagramiin itsestäsi jumppa- ja kuntosalikuvia, kaikki odottavat, että oikeasti käyt salilla. Samalla kun olet laittanut fitness-kuvan itsestäsi, sinulle tulee myös tarve kuntoilla.

Suvi Uski on tutkinut nuorten aikuisten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa.

– On mahtavaa olla tutkimassa, miten ihmisen elämä muovautuu. Minua kiehtoo sosiaalisessa mediassa ihmisten arkipäiväisen käyttäytymisen muuttuminen. Minulla on huikea näköalapaikka, mistä seuraan tätä kehitystä, Suvi Uski sanoo.

Valtiotieteiden maisteri Suvi Uski väittelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 4.12.2015.

Suosittelemme sinulle