Keskiviikon onnettomuus Raisiossa, jossa nosturi osui voimajohtoon, oli erittäin poikkeuksellinen. Tapahtuneen jälkeen moni on ihmetellyt, miten kymmenien tuhansien talouksien sähkönjakelu voi olla niin sanotusti yhden piuhan varassa.
Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa korkeammalla jännitteellä tapahtuvasta siirtoverkosta. Yksi sen voimajohto jouduttiin kytkemään hetkellisesti irti keskiviikkoisen onnettomuuden pelastustöiden ajaksi.
Nosturi ei siis suoraan aiheuttanut sähköjen katkeamista tuhansilta, vaan sähköt katkesivat aluksi vain pienelltä alueelta. Alun tilanne saatiin korjattua nopeasti, mutta sitten Fingrid sai soiton hätäkeskuksesta.
Tilanne vaati sähköjen katkaisemisen
– Kuulimme, että nosturi on osunut 110 kilovoltin voimajohtoomme ja että onnettomuustilanteessa on mukana ihmisiä. Pelastuslaitos ei voinut mennä pelastustöihin turvallisesti. He pyysivät meitä siis kytkemään voimajohdon irti, jotta pääsivät tekemään työnsä turvallisesti, kertoo Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen keskiviikon tilanteesta.
Pelastuslaitos ei voinut mennä pelastustöihin turvallisesti. He pyysivät meitä siis kytkemään voimajohdon irti, jotta pääsivät tekemään työnsä turvallisesti.
Timo Kaukonen
Onnettomuuspaikan kohdalla on kaksi johtoa, jotka syöttävät sähköä. Ensimmäisestä virrat oli katkaissut siihen osunut nosturi ja toisesta virrat napsaisi pois Fingrid. Sähköhäiriö levisi siis laajemmalle pelastustehtävän seurauksena.
– Häiriö kattoi sitten pian esimerkiksi osia Turusta, Raision, Naantalin ja Maskun.
Fingrid ryhtyi palauttamaan sähköjä voimajohtoihin heti pelastustehtävän päätyttyä.
Harvinainen tilanne
Työkone tai muu rikkoo sähköverkkoja vain harvoin. Vielä harvemmin sähköverkkoja joudutaan kytkemään pois pelastustehtävien vuoksi.
– Ei kyllä muistu mieleen, koska tällaista keskiviikon tapaista tilannetta olisi ollut, sanoo Kaukonen.
Tilanne vaati keskittymistä kaikilta osallisilta.
– Siinä ei paljon ole aikaa miettiä, kun hätäkeskus oli toisessa puhelimessa ja pelastuslaitos toisessa. Piti ryhtyä pian toimeen ja katkaista virta ihan toimivasta johdosta. Siitä seurasi sitten laajempi pimennys ilman muuta. Joskus käy näin. Ihmishenkien pelastamiseksi on tehtävä tietenkin kaikki mitä voidaan, Kaukonen sanoo.
Häiriötilanteita harjoitellaan
Timo Kaukonen sanoo, että kaikenlaisia tilanteita pyritään harjoittelemaan etukäteen esimerkiksi pelastuslaitoksen kanssa. Raisionkin tapahtumat tullaan todennäköisesti puimaan vielä yhdessä.
Kun on minuuteista kyse, niin aikaa vaihtoehtojen miettimiselle ei välttämättä ole.
Timo Kaukonen
– On haastavaa, että me emme näe pelastuspaikalle. On tärkeä saada onnettomuuspaikalta oikeaa tietoa asioista. Kun on minuuteista kyse, niin aikaa vaihtoehtojen miettimiselle ei välttämättä ole, Kaukonen sanoo.
Kaukosen mielestä kantaverkko ei ole kovin haavoittuva.
– Kaikki normaalit verkon häiriöt kyllä kestetään. Yksittäinen vika verkossa ei ole iso ongelma, mutta sitten kun ongelmia tulee päällekkäin useampia, niin saatetaan joutua tosi hankaliin tilanteisiin, Kaukonen myöntää.
Turvattomampaan suuntaan mennyt maailmantilanne otetaan huomioon myös Fingridillä.
Olemme varautuneet poikkeustilanteisiin. Meillä on yhteistyötä viranomaisten, poliisin ja puolustuvoimien kanssa.
Timo Kaukonen
– Olemme varautuneet poikkeustilanteisiin. Meillä on yhteistyötä viranomaisten, poliisin ja puolustusvoimien kanssa. Harjoituksia on melkein kuukausittain, Kaukonen sanoo.
Häiriötilanneharjoituksia on myös naapurimaiden kanssa. Terrorismiinkin on varauduttu.
– Lähinnä kansainvälisissä harjoituksissa. Valmiuksia pidetään yllä erilaisia tilanteita varten.