Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Oliko San Bernardinon joukkomurha terrori-isku? Tekijöiden asearsenaali viittaa suunniteltuun tekoon

Yhdysvalloissa liittovaltion tutkijat selvittävät, liittyikö Kalifornian joukkomurha terrorismiin. Lehtitietojen mukaan surmatyöt tehnyt pariskunta olisi ollut yhteydessä terrorismista epäiltyihin.

Surmapaikan edustalle suremaan kerääntyneitä ihmisiä Kalifornian San Bernardinossa 3. joulukuuta.
Surmapaikan edustalle suremaan kerääntyneitä ihmisiä Kalifornian San Bernardinossa 3. joulukuuta. Kuva: Sean M. Haffey / AFP
Minna Pye
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalifornian San Bernardinossa 14 ihmistä murhanneen pariskunnan kotoa löytynyt asearsenaali viittaa siihen, että he suunnittelivat jotain mittavampaa kuin työpaikkajuhlissa syntyneen riitaan vastaamista joukkomurhalla.

28-vuotiaan Syed Rizwan Farookin ja hänen 27-vuotiaan vaimonsa, Tashfeen Malikin, kotoa on löydetty 12 putkipommia, tuhansia ammuksia ja pomminvalmistusmateriaalia. Lisäksi asunnossa oli ulkoisia kovalevyjä, tietokoneita ja kännyköitä.

– Ei kukaan, joka vain hermostuu juhlissa, saa kasaan näin tehokasta suunnitelmaa. Emme tiedä, oliko tämä hänen kohteensa vai saiko jokin hänet toteuttamaan suunnitelmansa välittömästi, San Bernardinon poliisipäällikkö Jarrod Burguan sanoi.

Viranomaiset aikovat tarkastaa, onko pariskunnan käyttämässä tietotekniikassa jälkiä siitä, että he olisivat seuranneet jihadistisia sivustoja. Liittovaltion poliisi FBI myös selvittää Farookin mahdolliset ulkomaiset kontaktit.

The LA Times -sanomalehden FBI-lähteen mukaan Farook on ollut yhteydessä joihinkin radikalisoituneisiin henkilöihin. On myös viitteitä, että hän olisi ollut yhteydessä ainakin yhteen terrorismista epäiltyyn, joka oli jo viranomaisten seurannassa.

Ei ole kuitenkaan mitään viitteitä siitä, että Farook olisi ollut yhteydessä Isisiin tai muihin ääri-islamistiryhmiin. FBI tutkii kaikkia mahdollisia merkkejä hänen mahdollisesta radikalisoitumisestaan.

Farook matkusti vuonna 2013 Saudi-Arabiaan osallistuakseen Haji-pyhiinvaellukseen. Hän vieraili maassa myös vuonna 2014 hakeakseen maassa asuneen tulevan puolisonsa, Malikin, Yhdysvaltoihin. Pariskunnan kerrotaan käyneen myös Pakistanissa.

Farookin ulkomaanmatkat eivät herättäneet viranomaisten epäilyjä, koska ne olivat lyhytkestoisia.

Hyökkääjät jättivät vauvansa isoäidille

Silminnäkijöiden mukaan Farook oli alun perin osallistunut San Bernardinon sosiaaliviraston joulujuhliin, mutta lähti juhlista pois riitaannuttuaan jonkun kanssa.

Hieman ennen joukkomurhaa Farook ja hänen vaimonsa jättivät tyttövauvansa isoäidille hoitoon. Pariskunta sanoi isoäidille, että he olivat menossa lääkärin vastaanotolle.

Farook ja Malik suuntasivat sen sijaan työpaikan juhliin, joissa he mustiin, sotilaspukujen kaltaisiin vaatteisiin pukeutuneina alkoivat tulittaa silmittömästi.

– Näky oli sanoinkuvaamaton. Näimme verilöylyn: loukkaantuneita ja kuolleita. Ihmisten kasvoilta kuvastui puhdas kauhu, tapahtumapaikalle ensimmäisten joukossa saapunut poliisi, Mike Madden kertoi.

Pariskunta ampui kaikkiaan 150 luotia ja murhasi 14 ihmistä.

Uhreja muistettiin kirkoissa ja moskeijoissa

Joukkomurhan uhreja muistettiin illalla niin kirkoissa kuin moskeijoissakin. San Bernardinon moskeijassa ihmiset olivat järkyttyneitä ja pelkäsivät muslimivastaisuuden kasvua.

– Olemme täällä tukeaksemme yhteisöä ja näyttääksemme, että me muslimit välitämme, sanoi vaaleansiniseen hijab-huiviin pukeutunut Samar Natour, jolla oli Yhdysvaltain lippu kädessään.

Farook kävi aiemmin rukoilemassa San Bernardinon moskeijassa, mutta pariin viikkoon häntä ei ollut nähty. Monet ihmettelivät, miten amerikkalaista unelmaa elävä mies pystyi hirmutekoonsa.

– Hän oli naimisissa, hänellä oli tytär, ja hän tienasi 77 000 dollaria vuodessa. Hänellä oli kaikki syyt olla onnellinen, Gasser Shehata ihmetteli moskeijan ulkopuolella.

Suosittelemme