Hyppää sisältöön

Eläinsuojeluneuvoja koirien sisähäkittämisestä: "Kerta kaikkiaan pöyristyttävää"

Koirien pitäminen pienissä kuljetus- tai näyttelyhäkeissä sisätiloissa on säädetty kielletyksi eläinsuojelulaissa. Tästä huolimatta tapa on vielä tänäkin päivänä yleinen ja osa kasvattajista jopa suosittelee häkittämistä. Eläinsuojeluneuvojan mielestä kukaan täysijärkinen ei voi pitää tätä hyväksyttävänä.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Koiran pitäminen pitkäkestoisesti sisätiloissa pienissä näyttely- tai kuljetushäkeissä on eläinsuojelulaissa kielletty. Tästä huolimatta koiria pidetään vastaavanlaisissa häkeissä esimerkiksi työpäivien ajan tai jopa pidempikestoisesti erinäisistä syistä, tietää SEY:n liiton vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja ja Vaasan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Maija Raatikainen.

– Sisähäkittäminen on kerta kaikkiaan pöyristyttävää. Useista eri lähteistä olen kentällä ikävä kyllä kuullut tietoa, että tapa on edelleen yleistymässä. Usein ongelmana on se, että koira tuhoaisi asuntoa tai esineitä yksinollessaan, tai koiran läsnäolo koetaan muuten hankalaksi ja koira lyödään helppona ratkaisuna sinne häkkiin ja that's it.

Koira lyödään helppona ratkaisuna sinne häkkiin ja that's it.

Maija Raatikainen, vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja

Syitä sisähäkittämiseen on Raatikaisen mukaan monia.

– Se on hyvin usein välinpitämättömyyttä, ymmärtämättömyyttä, tietämättömyyttä ja laiskuutta – joskus ehkä myös kyllästymistä niin sanottuun hankalaan koiraan, joka reagoi stressiin ja epäkiitollisiin pito-olosuhteisiin levottomuudella ja häiriökäyttäymisellä, jonka ihminen on kuitenkin itse voinut aiheuttaa.

Jopa kasvattajat suosittelevat

Sisähäkittämisestä on väännetty kättä koirapiireissä jo vuosikymmeniä. Koska tietoa on kuitenkin tarjolla tänä päivänä enemmän kuin koskaan ennen ja eläinsuojelulainsäädäntö nimenomaisesti kieltää kyseisen asian, ihmettelee Maija Raatikainen sitä, miksi asiaa myös suositellaan esimerkiksi joissakin kasvattajapiireissä.

– Kukaan täysijärkinen ihminen ei voi ymmärtää tai hyväksyä sitä, että jopa kasvattajat suoranaisesti kehottavat pennunostajia rikkomaan eläinsuojelulakia ja -asetusta neuvomalla heitä häkittämään koiriaan, ja antaa sellaisen kuvan, että se on hyväksyttävää.

Koiraa voi pitää pienessä häkissä vain hyväksyttävistä syistä ja tilapäisesti. Eläinsuojelulain mukaan tällaisia syitä ovat esimerkiksi kuljettaminen tai sairaus, jonka vuoksi koira pitää pitää suojattuna oman etunsa nimissä. Jos koira tekee asunnossa tuhojaan, tulisi tila rajata jollakin muulla keinolla kuin häkittämisellä, sekä puuttua niihin syihin, miksi koira ylipäänsä toimii niin kuin toimii, Raatikainen muistuttaa.

– Koiran laittaminen johonkin pieneen huoneeseen, kuten kylpyhuoneeseen, on myös tuomittavaa. Moni eläin voi kokea senkin ahdistavana ja eristävänä. Vessaan tai kylpyhuoneeseen teljetty koira on tulkintani mukaan yhtä huonossa asemassa kuin häkitettynä.

"Kaikkien eläinten pitäminen pitäisi olla luvanvaraista"

Häkittäminen voi aiheuttaa koiralle henkisiä ja fyysisiä vaurioita. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY kampanjoi häkittämistä vastaan sivustolla älähäkitä.fi (siirryt toiseen palveluun).

– Ihmisillä on keinoja puuttua esimerkiksi eläinten yksinolo-ongelmiin. On olemassa eläinlääkärin konsultointia, käytösterapiaa, feromonivalmisteita – ihmisen pitää olla valmis tekemään töitä koiran olon parantamiseksi ja tilanteen ratkaisemiseksi, Raatikainen toteaa.

Ylipäänsä kaikkien eläinten pitäminen pitäisi olla luvanvaraista.

Maija Raatikainen

Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä esimerkiksi SEY:n nettisivujen kautta, ja ilmoituksia tulee paljon myös puhelimitse. Niiden perusteella eläinsuojeluneuvojat tai eläinsuojeluviranomaiset voivat käydä tarkistamassa tilanteen. Räikeistä tilanteista, kuten kenneleistä, joissa on häkkirivejä, voi ilmoittaa suoraan valvontaeläinlääkärille tai kunnan eläinlääkärille eli eläinsuojeluviranomaisille.

– SEY:n vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat eivät voi antaa määräyksiä, mutta usein jo neuvon antaminen voi auttaa esimerkiksi häkitysongelmaan.

Maija Raatikainen myöntää, että niin sanottu koira-ajokortti olisi hyvä asia.

– Ylipäänsä kaikkien eläinten pitäminen pitäisi olla luvanvaraista, niin kuin tuotantoeläinten pito on. Toki tämä on realistisesti täysin mahdotonta toteuttaa, mutta tällä päästäisiin jo jonkun verran eteenpäin näissä ongelmissa, Raatikainen kuittaa.

Suosittelemme sinulle