Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Iso olut ja tuplaviski kylkeen – tämä voi olla kohta laillista

Aluehallintovirastot ovat tarttuneet hallituksen sääntelyn purkamistavoitteisiin tosissaan. Tuoreessa väliraportissaan aluehallintovirastot esittävät muutoksia yli 50 lakipykälään tai asetukseen. Esimerkiksi alkoholilakiin esitetään anniskelua vapauttavia säännöksiä.

A glass of beer on a table.
Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle
Antti Ruonaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkoholilain ja asetuksen muutosesitykset eivät ole tärkeimpiä asioita aluehallintovirastojen raportissa, mutta aiheuttanevat eniten keskustelua.

Raportissa esitetään yhdeksän eri muutosta. Esimerkiksi ravintoloille halutaan antaa mahdollisuus myydä asiakkaalle useampi alkoholiannos kerrallaan, siis vaikkapa viskipaukku oluen kera.

Jos säännöksiä ei voi valvoa, se heikentää yleistä lainkuuliaisuutta

Minna Karhunen

Toinen muutos on pienpanimoiden oikeus myydä keskiolutvahvuisia tuotteita suoraan panimolta, ilman nykyistä vähittäismyyntilupaa.

Raportin tehnyt Etelä-Suomen AVI:n ylijohtaja Minna Karhunen perustelee muutoksia valvonnan mahdottomuudella.

Minna Karhunen
Etelä-Suomen AVI:n ylijohtaja Minna Karhunen toivoo, että turhia normeja saadaan viimein puretuksi. Kuva: Kari Mustonen / Yle

– Monia määräyksiä on erittäin vaikea valvoa. Jos säännöksiä ei voi valvoa, se heikentää yleistä lainkuuliaisuutta. Emme usko, että määräyksillä, joihin esitämme muutoksia, olisi vaikutusta ihmisten alkoholin käyttöön, uskoo Minna Karhunen.

Panimomyyntiä voi perustella myös sillä, että marjaviinitiloilta voidaan myydä asiakkaille huomattavasti alkoholipitoisempia tuotteita.

Toisaalta myös anniskeluravintoloissa voidaan myydä useampi annos alkoholia ruokailun yhteydessä ja seurue voi ostaa pullon pöytään. Seurue on jo kaksi henkilöä.

Viranomaiset ovat aiemminkin esittäneet normien keventämistä

– Kenellekään ei varmasti tarvitse perustella sitä, että turha päällekkäinen valvonta on syytä poista, hymähtää Minna Karhunen.

Nyt samaa asiaa saattavat valvoa sekä kunta että AVI. Karhusen mielestä näin syntyy turhaa byrokratiaa. Yrityksille syntyy myös lisävaivaa siitä, kun kaksi eri viranomaista tulee peräkkäin kysymään samoista asioista.

– Monet lait on säädetty niin, että niiden vaikutusta kokonaisuuteen ei ole pohdittu, huokaa Karhunen miettiessään, miksi Suomessa on turhaa päällekkäistä valvontaa.

Pakko kai se on uskoa, että viimein muutoksia tulee

Minna Karhunen

Raportin loppuosassa Etelä-Suomen AVI:n ylijohtaja Minna Karhunen kirjoittaa hieman skeptisesti, että aiemmatkin hallitukset ovat tavoitelleet normisäätelyn keventämistä.

Aluehallintoviranomaiset ovat useita kertoja esittäneet niitä, mutta ehdotukset eivät ole tuottaneet tulosta.

– Tuomme nyt julkiseen keskusteluun ne ehdotukset, jota olemme moneen kertaan aiemminkin esittäneet, jotka syystä tai toisesta eivät ole sektoriministeriöissä edenneet.

– Pakko kai se on uskoa, että viimein muutoksia tulee, naurahtaa ylijohtaja Minna Karhunen.

Suosittelemme