Eri ihmisten elimistöt reagoivat samoihin ruokiin hyvinkin eri tavoin, kertoo tuore israelilaistutkimus. Tämä saattaa selittää, miksi toiset laihtuvat helposti, kun toisten laihdutus ei vain ota millään onnistuakseen.
Marraskuussa Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa israelilaistutkijat vertasivat 800 18–70–vuotiaan ihmisen tietoja.
Viikon ajan tutkimukseen osallistuneet naiset ja miehet pitivät laitteita, jotka mittasivat heidän verensokeriaan viiden minuutin välein. Osallistujat kirjasivat tutkimuksen ajan myös tarkat tiedot syömistään ruoista, nukkumisestaan ja fyysisestä harjoittelustaan. Lisäksi he täyttivät kyselyn terveydestään ja antoivat veri- ja ulostenäytteet tutkittavaksi.
Tutkijoille paljastui, että yksilöiden verensokeri vaihteli laajasti syömisen jälkeen; silloinkin, kun tutkittaville tarjottiin tismalleen sama ateria. Sama ateria saattoi aiheuttaa yhdellä matalaa verensokeria ja toisella taas korkeaa. Tutkijoiden mukaan tämä tieto vahvistaa, että kaikille laihduttajille sopivaa syömisohjetta on mahdotonta laatia.
– Vuosien ajan olemme ajatelleet, että ihmiset lihovat ja sairastuvat diabetekseen tai muihin painoon liittyviin sairauksiin, koska he eivät noudata laadittua ruokavaliota. Tutkimuksemme perusteella löytyy toinenkin mahdollisuus: ihmiset kyllä noudattavat ohjeita, mutta ohjeemme ovat vääränlaisia, johtavat tutkijat Eran Segal sekä Eran Elinav israelilaisesta Weizmann tiedeinstituutista kommentoivat Time-lehdelle sähköpostitse löydöstään.
Tutkijoiden mukaan tärkein viesti heidän työstään on se, että jos dieetti ei toiminut, vika saattaakin olla dieetissä, ei laihduttajassa.
Syy mikrobeissa?
Syy ihmisten elimistöjen erilaiseen reagointiin saattaa tutkijoiden mukaan olla mikrobeissa, ihmisen ruoansulatuskanavan, eli ruokatorven, mahan ja suoliston biljoonissa bakteereissa, jotka vaihtelevat yksilöiden välillä.
Toinen tuore tutkimus, joka julkaistiin Obesity Research & Clinical Practice -julkaisussa, paljasti, että kun verrattiin aikuista vuonna 1988 aikuiseen vuonna 2006, jälkimmäinen oli painavampi kuin aikuinen vuonna 1988 – vaikka yksilöt harjoittelivat ja söivät yhtä paljon. Myös tässä tutkimuksessa arvioitiin, että syynä saattaa olla ruoansulatuskanavan mikrobit – toki muitakin vaihtoehtoja oli esillä.
– Olemme vasta alkamassa tutkia sitä, miten monitahoisesti mikrobit vaikuttavat terveyteemme. Tämä tutkimus – muiden ohessa – antaa lupaavaa todistusaineistoa siitä, miten mikrobit voivat olla tärkeässä osassa painon säätelyssä, sanoo yksi tutkimukseen osallistuneista, terveystieteiden professori Jennifer Kuk Yorkin yliopistosta.
Mikrobitutkimuksista voikin tulevaisuudessa Kukin mukaan löytyä käyttökelpoisia ratkaisuja painonpudotukseen ja -hallintaan.
Israelilaistutkijat Segal ja Elinav sanovat vieneensä tutkimusta jo eteenpäin. Heidän tutkimuksessaan kerätyn aineiston pohjalta luotiin algoritmeja, joiden avulla oli mahdollista ennustaa, miten yksilön verensokeri reagoi hänen syömiinsä ruokiin. Tutkijat uskovat, että tällaisten algoritmien avulla voidaan luoda toimivia, yksilöllisiä ruokavalioita ihmisille.
– Yksinkertaisten tietojen, kuten terveyskyselyn ja yksittäisen mikrobinäytteen avulla voitaisiin luoda kattavia henkilökohtaisia ruokavalioita. Tämä on saavutettavissa jo lähitulevaisuudessa – ja se olisi myös kustannustehokasta, tutkijat kommentoivat Time-lehdelle.