Hyppää sisältöön

Terveyskeskuskäynnin hinta noussee – lääkärintodistus voi maksaa pian yli 50 euroa

Monen tavallisen kuntalaisen mielestä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen nosto iskee etenkin pienituloisiin. Maksujen korottamista suunnitellaan kuitenkin kaikissa alueen kunnissa.

Lääkäri stetoskoopin kanssa.
Meri-Lapin alueella esimerkiksi terveyskeskuslääkärillä käyminen maksanee ensi vuonna nelisen euroa nykyistä enemmän. Kuva: Yle
Anna Leppävuori

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut saattavat selvästi nousta koko Meri-Lapin alueella. Kuntalaiset saattavat ensi vuonna maksaa julkisen terveydenhuollon palveluista kuten lääkärikäynneistä yli neljänneksen tämänvuotista enemmän.

Asia selviää soittokierroksesta Kemiin, Keminmaahan, Ylitorniolle, Tornioon, Tervolaan ja Oulunkaaren kuntayhtymään, johon Simo kuuluu.

Jokaisesta kunnasta jo tiedetään tai arvellaan, että sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään ainakin jonkinlaista maksujen korottamista. Suurimmasta osasta kuntia sanotaan suoraan, että tarkoitus on nostaa maksut korkeimmalle lain sallimalle tasolle eli noin neljänneksen nykyisestä.

Esimerkiksi lääkärintodistuksesta kunnat saisivat periä yli 51 euroa, kun ennen summa oli alle neljänkympin. Lääkärikäynnin hintaa voitaisiin nostaa reilusta 16 eurosta yli kahdenkympin.

Toisaalta pakko, toisaalta kohtuutonta?

Osa tavallisista kuntalaisista Länsi-Pohjan keskussairaalan käytävillä tuntuu ymmärtävän nostot – osa pitää maksuja jo nyt kohtuuttomina.

– Ei olisi korotuksen paikkaa, sanoo Paavo Muranen.

Monet sanovat, että maksut kohdistuvat jo nyt pienituloisiin kuten eläkeläisiin.

Osa pitää korotuksia ymmärrettävinä tai välttämättöminä.

– Jos palvelu pysyy kasassa, maksetaan sitten. Jos ei nosteta, palvelut heikkenevät, Paavo Vänninen sanoo.

Myös nuorten keskuudessa on ymmärrystä pienille maksukorotuksille – kunhan ne ovat vain pieniä. Matti Ollila sanoo, että hänen mielestään pakollisista terveyspalveluista ei pitäisi maksaa paljoa.

– Kun kuitenkin niistä veroja maksetaan.

Riina Pitkänen sanoo, että jos maksut paljon nousevat, asiakkaat joutuvat miettimään, onko varaa käyttää sosiaali- ja terveyspalveluita.

–  Pienet korotukset etenkin tässä taloustilanteessa ovat ymmärrettäviä.

Vielä ei ole virallisia päätöksiä

Melko isot nostot tekee mahdolliseksi valtioneuvoston marraskuinen asetus, jossa 27,5 prosentin korotus yksittäisiin maksuihin mahdollistetaan. Myös paljon palveluita käyttävien vuosimaksuja nostetaan.

Maksujen nostoja käsitellään pääasiassa sosiaali- ja terveyslautakuntien kokouksissa joulukuussa.

Monessa kunnassa nostot herättänevät värikästä keskustelua ja kritiikkiäkin. Paineet lisätulojen löytämiseen kuitenkin ovat kovat.

Esimerkiksi Tervolan sosiaalijohtaja Helena Hartikainen sanoo, että monessa kunnassa virkamiehillä on kova tarve löytää säästöjä mutta korotusten kohtuullisuutta pitää miettiä etukäteen.

Hän sanoo, että hänen oma mielipiteensä on se, että esimerkiksi perumatta jätetyn lääkärikäynnin maksua on reilua nostaa, mutta lääkärintodistuksen hinnan nosto ei tunnu yhtä kohtuulliselta. Molempien maksu on tällä hetkellä sama, noin neljäkymppiä.

Suosittelemme sinulle