Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lähtisikö valmentamaan lahjakasta nuorta kaveria, Seppo Räty? – "Kyselijöitä ei ole liikaa ollut"

Keihäänheiton legenda ja kuusinkertainen arvokisamitalisti Seppo Räty omaa valtavan määrän tietoa siitä miten keppi lentää pitkälle. Hän on tarvittaessa myös valmis jakamaan tuota tietoa.

Katso video klikkaamalla kuvaa.
Petri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tällä hetkellä Oona Sormusta valmentava keihäslegenda Seppo Räty olisi kiinnostunut valmentamaan myös nuorta miespuolista heittäjää, jos löytyisi tarpeeksi "mielenkiintoinen" lahjakkuus.

- Kyllä ainakin hetken aikaa voisi opettaa asioita. Sanotaan tommonen 15-vuoden ikänen kaveri, niin se on 10 vuoden työ edessä - jos kaikki menee hyvin. Se on kuitenkin niin pitkä aika, että siinä pitää olla tosissaankin mielenkiintoinen kaveri kyseessä, pohdiskelee Räty Yle Urheilun haastattelussa.

Eli semmoista kaveria odotellessa?

- Nooh, sitä minä olen odotellut, mutta ei noita kyselijöitä oo liikaa ollu tähänkään päivään mennessä, murjaisee Räty.

- Ihan varmasti tuolla niitä lahjakkaita kavereita on. Ei kun itteensä niskasta kiinni vaan ja eri lajeja kokeilemaan. Ja jos joku sattuisi vielä heittämään keihästäkin, niin se olisi ihan hyvä, velmuilee vuoden 1987 maailmanmestari Räty.

"Pohjatyö on tärkeää"

Suomessa on tälläkin hetkellä useita nuoria keihäänheittäjiä, jotka ovat tehneet kovia tuloksia 700 gramman keihäällä. Mutta siirtyminen miesten sata grammaa painavampaan keihääseen (800gr), on antanut huipputulosten odottaa.

Viisi vuotta, niin nuoresta heittäjästä pystyy sanomaan tuleeko siitä ysikympin kaveri vai ei.

Seppo Räty

Miten saadaan nämä potentiaaliset nuoret keihäänheiton huipulle?

- Siinäpä se kompa onkin. Se on valitettavasti se nuorten sarjan väline. Siellä on iät ja ajat ollut niitä jotka sillä heittää pitkälle, tietää Räty.

-Sitten kun lyödään miesten väline käteen, vuotta kahta myöhemmin, niin tekniikka ei olekaan kohdillaan, kunto ei ole tehty oikein ja kaverit ovat hajalla. Todennäkösesti suurelta osalta ura on loppunut siihen.

"Tekniikkaa ei pidä lähteä muuttamaan"

Harva valmentaja tietää tarkalleen kaikki Suomen nuorten lahjakkuuksien harjoitusohjelmat. Ei Rätykään, mutta hän tietää että lepsuilemalla ei synny tuloksia.

- En ole seurannut tämän hetken tilannetta, että millä tavalla se pohjatyö on siellä tehty. Siihen on vaikea kommentoida mitään. Mutta tärkeää siinä on se pohjatyö, joka siellä on tehty  näillä ”lastensarjan välineillä”. Jos pohjatyö on tehty oikein ja tekniikka on kohdillaan, niin silloin on mahdollisuus menestyä.

Räty uskoo että todelliset huiput erottuvat massasta kun osaa katsoa.

- Sanotaan että sellanen nuorten sarjan kaveri, niin se on tollanen viisi vuotta, jonka jälkeen pystyy näkemään tuleeko siitä ysikympin kaveri vai eikö siitä tule. Niitä muuttujia on kuitenkin aika paljon.

Se vaatii tietysti myös terveyttä?

- Nimenomaan sitä että pysyy terveenä ja sitä että jaksaa tehdä sitä työtä mitä on tehnyt tähänkin mennessä, ohjeistaa Räty ja antaa lisää neuvoja.

- Moni nuori kaveri on oppinut tietyn tekniikan ja tietyn tavan heittää, niin sitä ei pidä lähteä muuttamaan. Se on viimeinen keino lähteä sitä muuttamaan. Jos sitä lähdetään muuttamaan, niin voidaan sanoa että 99 prosentilta ura loppuu siihen.–

Suosittelemme