Hyppää sisältöön

Veteraani ja maailmanennätysmies Aatos Sainio treenaa yhä tosissaan:"Niin kauan kuin terveyttä riittää, yritetään tosissaan"

Veteraanien kahvitilaisuudessa linnan juhlissa istui moninkertainen maailmanmestari ja ennätysmies. 90-vuotias Aatos Sainio on viimeksi kuluvana vuonna lyönyt kaikki sarjassaan niin pituushypyssä kuin kolmiloikassa. Sainio vakuuttaa, että niin kauan yritetään kuin terveyttä riittää. Konkari siirtää nykyisin urheiluoppejaan tyttärentyttärentyttärelle Pikku Kakkosen katselun lomassa.

Aatos Sainio
Aatos Sainio Kuva: Yle
Sanna Vilkman

Aatos Sainio kotiutui rintamalta 70 vuotta sitten, parikymppisenä nuorena miehenä.

– Olin melko nuori silloin, enkä enää niillä silmin osaa sen ajan Suomen tilaa kuvailla. Maaseudulta kun köyhistä oloista olen kotoisin, niin ei se tietysti loistavalta näyttänyt. Mutta siitä lähdettiin liikkeelle.

Ja eteenpäin Sainio on siitä pitäen mennyt, sekä kuvainnollisesti että konkreettisesti. Maaseudullakin olisi ollut töitä tarjolla, kun maata jälleenrakennettiin, mutta mieli paloi kaupunkiin.

– Oli kuitenkin keskikoulutodistus taskussa ja viiden vuoden koulu oli siihen aikaan kova. Olisi mennyt renginhommissa koulu hukkaan. Siirryin Tampereelle, josta sain mieleisen työpaikan.

Työuransa Sainio teki Alkon myyntipäällikkönä, mutta suurin intohimo on aina ollut urheilu. Palkintokaappiin on kertynyt lukuisia maailmanennätyksiä ja -mestaruuksia hyppylajeista, joissa mies edelleen kilpailee.

– Viimeksi torstaiaamuna treenasin kolme varttia.  Nyt opetan tyttärentyttärentytärtä venyttelemään nojatuolia vasten, kun hän on meillä hoidossa. Siinä Pikku Kakkosta katsoessa venytellään tosissaan. Niin kauan kuin terveyttä riittää, niin yritetään tosissaan.

Presidentti: "Paras puku on lottapuku"

Presidenttipari vietti hyvän tovin juhlien veteraaneille ja lotille järjestetyssä kahvitilaisuudessa. Vierasryhmistä sodan käyneet ovat ainoa, joka saa nauttia pöytiintarjoilusta ja istua rauhassa paikallaan.

Vuosi vuodelta kutsun itsenäisyyspäivän juhlaan on saanut yhä suurempi joukko veteraaneja. Tällä kertaa heitä oli paikalla yli sata.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viihtyi juttusilla etenkin rovaniemeläisen Antti Petäjäniemen kanssa, joka on tunnettu kalamies. Petäjäniemi on kunnostautunut kiskomalla yli 20-kiloisia lohia, Niinistö puolestaan osallistuu kesällä Rymättylässä nuotanvetoon.

Presidentti totesi tilaisuudessa, että linnan hienoin puku löytyy tästä joukosta; se on lottapuku.

Myös rouva Jenni Haukio kunnioitti veteraaneja, jotka nousivat seisomaan presidenttiparin saapuessa.

– Älkää ihmeessä nousko, kunnia on niin suuri meidän puolellamme.

Suosittelemme sinulle