Hyppää sisältöön

Tutkija: Äärioikeisto yrittää kääntää itsenäisyyteen liittyvän isänmaallisuuden nationalismiksi

Kansallismieliset järjestivät itsenäisyyspäivänä soihtukulkueen, jota anarkistit yrittivät häiritä. Politiikan erikoistutkija arvioi, että äärioikeisto pyrkii hyödyntämään itsenäisyyspäivän juhlaan liittyvää isänmaallisuutta omiin tarkoitusperiinsä.

612.fi-yhdistyksen soihtukulkue valmistautui lähtemään Helsingin Töölöntorilta kohti Hietaniemen sankarihautausmaata itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
612.fi-yhdistyksen soihtukulkue valmistautui lähtemään Helsingin Töölöntorilta kohti Hietaniemen sankarihautausmaata itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hilkka Säävälä,
Mikko Leppänen

Äärioikeisto järjesti mielenosoituksen Linnan juhlien aikaan saadakseen julkisuutta omalle toiminnalleen ja tavoitteilleen, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

Kansallismieliset tahot järjestivät Helsingissä itsenäisyyspäivänä Itsenäinen Suomi 2015 -mielenosoituksen sekä 612-soihtukulkueen. Anarkistit puolestaan järjestivät näitä tapahtumia vastustavan Vapaus pelissä -vastamielenosoituksen.

Anarkistit pyrkivät häiritsemään 612-soihtukulkuetta. He heittelivät poliiseja esineillä, eivätkä totelleet poliisin käskyjä. Poliisi esti vastamielenosoittajien aikeet voimatoimin. Illan aikana poliisi otti kiinni yli 130 anarkistia.

"Suomalaiset mielenilmaukset vähäisiä"

Railo muistuttaa, että noin 20 vuoden ajan ihmiset ovat osoittaneet mieltään Linnan juhlien alla. Siinä mielessä mielenosoituksissa ei ole mitään uutta, hän toteaa.

– Uutistietojen perusteella tämän vuoden yhteenotot ovat olleet rajuja verrattuna aikaisempiin mielenilmauksiin. Toisaalta voidaan sanoa, että missä tahansa kansainvälisessä vertailussa nämä suomalaiset mielenilmaukset ja yhteenotot ovat hyvin vähäisiä, Railo arvioi.

Railon mukaan Linnan juhlien yhteydessä järjestetyille mielenilmauksille tyypillistä on aiemmin ollut "luokkaristiriitojen esille tuominen".

Äärioikeiston liikehdintä aiempaa näkyvämpää

Viime vuosina äärioikeiston liikehdintä on tullut näkyvämmäksi ja ehkä myös paremmin organisoidummaksi, Railo arvioi. Hän epäilee, että äärioikeiston itsenäisyyspäivänä järjestämistä mielenosoituksista puuttui aiempi luokkaprotesti.

Hänen mukaansa kansallismieliset yrittävät hyödyntää itsenäisyyspäivän juhlaan liittyvää isänmaallisuutta omien tavoitteidensa saavuttamisessa.

– Yritetään tehdä itsenäisyydestä vääräntyyppistä nationalismia, joka ei ole rakentavaa eikä hyödyksi Suomelle. Täytyy toivoa, että he eivät siinä onnistu. Kyllä he siitä tavoitteesta vielä hyvin kaukana ovat.

Railon mielestä itsenäisyyspäivän mielenosoitukset ovat myös merkki turvapaikanhakijoihin liittyvien vastakkainasettelujen kärjistymisestä. Hänen mukaansa ihmisten mielipiteet ovat voimakkaasti jakautuneet siinä, miten turvapaikanhakijoiden suureen määrään pitäisi suhtautua.

Suosittelemme sinulle