Kolttasaamelaisen Saa´mi Nue´tt -kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja, ohjaaja-käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff kommentoi poliittista kannanottoaan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla sunnuntaina.
Pauliina Feodoroffin päähän ja ohjaaja-käsikirjoittajapuoliso Milja Sarkolan käteen oli kirjoitettu numerot "169". Luku viittaa alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimukseen, jonka ratifioiminen jätettiin Suomessa pöydälle viime hallituskaudella maaliskuussa.
"Saamelaisoikeuksien kehittyminen maassamme on pysähtynyt"
Pauliina Feodoroff kertoo, että kyse ei ollut vain protestista ILO 169 -sopimuksen ratifiointiprosessia, vaan yleisesti Suomen alkuperäiskansapolitiikkaa kohtaan.
– Kulunut vuosi on ollut yhtä saamelaisoikeuksien takapakkia. Viime kevään lakipaketin kaatuminen ja tämän syksyn metsähallituslain koko saamelaisluvun poistaminen ovat vakavia merkkejä siitä, että hidas mutta tasainen saamelaisoikeuksien kehittyminen maassamme on pysähtynyt, Feodoroff sanoo.
Pauliina Feodoroff näkee, että vastuu saamelaisten oikeuksien pysähtymisestä on sysätty saamelaisille itselleen.
– Teemme vääränlaista politiikkaa, väärin keinoin, väärällä hetkellä. Tai sitten käytämme valtaamme väärin, ja siksi se on otettava pois, Feodoroff luettelee.
Aikoi alussa jäädä kotiin
Pauliina Feodoroff myöntää, että oli kutsun saatuaan ensin aikeissa jäädä protestina kotiin. Ystävät saivat hänet kuitenkin ajattelemaan asiaa eri kantilta.
– Ajattelin ensin, että tässä poliittisessa tilanteessa en voi mennä linnan hyvin tiukkaan etikettiin, johon poliittiset kannanotot eivät mahdu. Keskustelin asiasta kuitenkin monen ystäväni kanssa ja he sanoivat, että kotiinjääminen ei saamelaisoikeuksien esilläpitoa ainakaan edistä, Feodoroff huomauttaa.
"En halua, että lapseni joutuvat kasvamaan kytevään konfliktiin"
Pauliina Feodoroff kertoo, että ei usko saamelaisten oikeuksien kehittymiseen lähitulevaisuudessa, mutta aikoo siitä huolimatta taistella tulevien sukupolvien vuoksi.
– En näe julkisessa keskustelussa uskottavia merkkejä siitä, että poliittista muutosta asiaan olisi tapahtumassa lähitulevaisuudessa. Mutta en haluaisi, että omat lapseni joutuvat kasvamaan tähän ratkaisemattomaan, kytevään konfliktiin. Siksi kirjoitin päähäni 169.
– Jos voin oman viisiminuuttiseni julkisuudessa käyttää asian esillenostamiseen, edes Suomessa, oli paikalle menemisessä joku järki, Feodoroff kommentoi kannanottoaan.
"Olemme pakotettuja jatkamaan ikävänä olemista"
Numerot Feodoroffin ja Sarkolan iholla eivät siis symboloineet vain ILO-sopimuksen ratifiointitilannetta, vaan ennen kaikkea saamelaisten asemaa Suomessa.
Pauliina Feodoroff sanoo, että saamelaiset ovat pakotettuja toimimaan näin niin kauan, kunnes asiat muuttuvat.
– Vaikka ILO 169 -sopimus alkaa kovimman kritiikin mukaan olla instrumenttina vanhentunut, ei sen päämäärän kirkkauteen ole ajan hammas pystynyt: lakkauttaa saamelaisten pakkosulauttaminen valtaväestöön. Kansaamme pakkosulautetaan rakenteellisesti edelleen suomalaisiksi, suomalaisuuteen. Niin kauan kuin rakenteita ei korjata, me joudumme jatkamaan tätä ikävänä olemistamme, Feodoroff kommentoi.