Hyppää sisältöön

Veteraanin iltahuudon laulanut Armas Ilvo: "Arkaillen kysyin, menikö joku asia pilaan tai vikaan"

Simolainen sotaveteraani Armas Ilvo, 95, on esittänyt Veteraanin iltahuudon useita kertoja eri juhlissa. Hän ehti jo luulla, ettei saa tilaisuutta esittää laulua Linnan juhlissa. Lopulta lupa irtosi suoraan samaan kahvipöytään istuneelta tasavallan presidentiltä, jonka laulu liikutti kyyneliin saakka.

veteraanit laulavat presidentti Sauli Niinistölle

Simolainen Armas Ilvo, 95, toistaa monesti, kuinka hän ei halua korostaa tai tuoda esiin itseään vaan veteraanien asiaa. Se on hänelle tärkeää.

Hän halusi jotenkin tuoda veteraanien asiaa esiin myös Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä. Hän oli etukäteen hieman tiedustellut, olisikohan sopivaa laulaa.

– Olin maininnut asiasta etukäteen, mutta sitä pidettiin mahdottomana.

Ilvo kuitenkin uskaltautui kysymään asiaa suoraan presidentiltä, joka oli istahtanut Ilvon pöytään.

– Ei tarvinnut rukoilla, vaan presidentti sanoi, että sehän olisi mahtavaa.

Pöytään oli sattunut muitakin laulumiehiä, joten Veteraanin iltahuuto esitettiin yhteislauluna. Televisiokamerat välittivät, kuinka laulu sai presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kyyneliin.

– Totesin rouvan nenäliinan käytön.

Ilvo sanoo, että oli suuri helpotus keskustella laulusta vielä jälkikäteen presidentin kanssa.

– Vielä vähän arkaillen kysyin, menikö joku asia pilaan tai vikaan, ja presidentti kyynelsilmin mainitsi, että voi että, se sopi hyvästi tähän hommaan. Minua helpotti, kun koin, että en tyrkyttänyt itseäni vaan sille tuli tilaus.

Ei tarvinnut rukoilla, vaan presidentti sanoi, että sehän olisi mahtavaa.

Armas Ilvo

Sotaveteraanien lauluesitys on tehnyt suuren vaikutuksen moneen suomalaiseen, sillä Veteraanin iltahuuto -video on noussut nopeasti valtavaksi verkkohitiksi.

Talvisodassa sissipataljoonassa ja myöhemmin poliisina

Itsenäisyyspäivän jälkeisenä aamuna Ilvon puhelin on soinut ja hotellissa on ravannut toimittajia. Ilvo on kuitenkin ollut toimittajien kanssa tekemisissä jo pitkään, sillä hän teki uransa poliisina kotiseudullaan Simossa ja Kemissä ja jäi eläkkeelle ylikonstaapelina Kemistä vuonna 1978.

Talvisotaan hän päätyi, koska oli astunut vapaaehtoisena palvelukseen Kiviniemen Sakkolan pitäjässä syyskuussa 1939.

– Melkein heti alkoikin sota, jota sitten jatkui.

Ilvo palveli sissipataljoonassa talvisodan ja osan jatkosotaa. Sodan loppuvaiheet hän toimi poliisina Simossa.

Kotitalo sijaitsi kolmensadan metrin päässä Simojoen ylittävästä sillasta, jonka saksalaiset räjäyttivät. Ilvo kertoilee, kuinka hän räjäytysten aikaan makasi talonsa kivijalan vieressä. Ikkunat hän oli irrottanut talosta, koska oli kuullut saksalaisilta etukäteen heidän aikeistaan.

– Vaimo oli samaan aikaan Oulun diakonissalaitoksella saamassa tytärtä, joka on ollut minua saattamassa ja parhaillaan täällä hotellihuoneessa. Hän on syntynyt samana päivänä, kun Peräpohjolan räjäytykset alkoivat.

Asuu edelleen yksin

Vaikka veteraanien asia on Ilvolle tärkeä, hän sanoo, että joka päivä sotajutut eivät ole mielessä vaan arki on "jokapäiväistä elämää".

Ilvo asuu yksin, omakotitalo on rautatien ja Nelostien välissä.

– Siitä näkee elämänmenon ja voi tehdä tätä työtä. Kaikissa tilaisuuksissa, joissa pääsee jotakin sanomaan, tuntee, että tekee hyvää työtä veteraanien hyväksi.

Hän on laulanut Veteraanin iltahuutoa usein, muun muassa yli kymmenenä vuonna kansallisessa veteraanijuhlassa Kilpisjärvellä. Hän on toiminut myös veteraanijärjestöissä ja hiihtänyt menestyksekkäästi kilpaa veteraanisarjoissa.

Pyrin jatkamaan tätä elämää, jos päiviä riittää, miten tähänkin saakka.

Armas Ilvo

Uskoo nuorten arvostavan veteraaneja

Ilvo sanoo, että veteraanien asema on hyvä. Yhteiskunnalle saa olla kiitollinen muun muassa siitä, että saa käydä kuntoutuksessa Torniossa.

Entä arvostavatko nuoret veteraanien työtä?

– Kyllä, Ilvo sanoo.

Eivätkä Linnan juhlat muuta veteraanin arkea, Ilvo sanoo.

– Pyrin jatkamaan tätä elämää, jos päiviä riittää, miten tähänkin saakka. Tyytyväisenä siitä, että kaikki tällainen on käynyt päinsä ja on voinut tehdä hyvää työtä.

– Mitäpä sitä muuta maaseudun mosatramppari (maalainen) voi todeta kuin tämmöistä entistä hyvyyttä.

Suosittelemme sinulle