Hyppää sisältöön

Lintujen outo vuosi päättyi joukkokuolemaan – "Lohduton näky"

Luontoasiantuntija Urpo Koposen mukaan normaalina vuonna lähes kaikki pikkulintujen pesinnät onnistuvat. Tänä vuonna pöntöistä on löytynyt valtavasti raatoja.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Urpo Koponen putsaa parhaillaan pikkulintujen pönttöjä kuten joka syksy. Hän ottaa kuolleet linnunpoikaset pöntöistä pois, koska linnut eivät mielellään pesi raatojen päälle.

– Niitä on aivan lohduttoman paljon. Jos käy sata pönttöä läpi, noin kolmessakymmenessä poikaset ovat kuolleet. Pesissä on myös paljon kuoriutumattomia munia, Koponen kertoo.

Kuolleiden linnunpoikasten määrä kertoo siitä, että lintujen pesintä on mennyt kesällä pahasti pieleen.

– Jos tilannetta vertaa aikaisempiin vuosiin, niin normaalina vuonna kololintujen pesinnöistä epäonnistuu vain kymmenen prosenttia. Tänä vuonna noin puolet on epäonnistunut, Koponen toteaa.

Kylmä sää sekoitti kuviot

Lintujen kesä oli hyvin poikkeuksellinen, sillä niiden pesintärytmi sekoittui pahasti kylmän sään vuoksi. Koponen kertoi syksyllä, ettei ole koskaan törmännyt vastaavaan.

Esimerkiksi tiaiset ja puukiipijä tekevät normaalisti kaksi pesuetta kesän aikana.

Jos käy sata pönttöä läpi, noin kolmessakymmenessä poikaset ovat kuolleet.

Urpo Koponen

– Ensimmäinen pesintä epäonnistui, koska huhti-toukokuu oli tänä vuonna hyvin kylmä. Myös toisen pesinnän aikaan kesä-heinäkuussa oli hyvin kylmä, joten sekin epäonnistui.

Koposen mukaan vain noin viidesosa linnuista edes yritti toista pesintää ajallaan. Kun kesä alkoi elokuussa, vaihtui ääni kellossa.

– Se viivästyi niin pitkään, että poikaset pääsivät lentoon vasta syyskuun puolivälissä. Kolmella yrityksellä tuli sentään yksi onnistunut kerta.

Ei siemeniä pikkulinnuille kesällä

Poikaset ovat Koposen mukaan kuolleet ravinnon puutteeseen.

– Hyönteiset ovat kerta kaikkiaan loppuneet. Kylmä sää teki sen, ettei niitä ollut.

Koponen antaa vinkin ihmisille, jotka pyrkivät auttamaan lintujen pesintää kesäisin antamalla niille siemeniä ruuaksi.

– Siinä tekee linnuille karhunpalveluksen. Linnunpoikaset eivät kasva auringonkukansiemenillä vaan tarvitsevat elävää valkuaisravintoa kuten toukkia. Pelkistä siemenistä niille tulee luustohaurautta, eikä niistä kehity elinkelpoisia yksilöitä.

Suosittelemme sinulle