Hyppää sisältöön

Huomasitteko? Euroopan pankkikriisi hellitti

Euroopan pankkivalvonta näyttää saaneen niskalenkin sitkeästä pankkikriisistä. Luottamus pankkeihin on palautunut, sanoo Jukka Vesala. Hän johtaa yhtä pankkivalvonnan neljästä pääosastosta.

EKP ja sen pankkivalvonta ovat asustaneet vuoden Frankfurtissa uudessa 185 metriä korkeassa päärakennuksessa, Kuva: Antti Parviala / Yle
Antti Parviala

Euroopan Keskuspankin yhteydessä toimiva pankkivalvonta on nyt vuoden ikäinen. Ennen kuin se aloitti toimintansa, Euroopan 130 suurinta pankkia otettiin tehostettuun läpivalaisuun. Vuoden kestäneessä riskinsietokykyä mittaavassa täydellisessä stressitestissä 6000 tilintarkastajaa kävi läpi pankkien taseissa olevat omaisuuden arvostukset.

Virtaava vesi symboloi EKP:n huolehtimaa rahan likviditeettiä. Kuva: Antti Parviala / Yle

Suomen Finanssivalvonnasta EKP:n upouuteen 42-kerroksiseen torniin lähti Jukka Vesala, josta tuli vuosi sitten pankkivalvonnan viides työntekijä. Nyt henkilöstö on kasvanut noin tuhanteen.

Vesala vakuuttaa, että valvoja voi jo nyt todistaa tarpeellisuutensa. Todistusaineistoksi hän esittää luottamuksen palautumisen pankkien välille. Myös pankkiosakkeiden arvostuksen nousu kertoo uudesta luottamuksesta pankkikriisin syöksyn jälkeen.

-Uusi pääkonttori rakentuu osittain vanhan kauppahallin päälle. Kuva: Antti Parviala / Yle

– Näin vuoden kuluttua jälkeenpäin näyttää siltä, että ne toimet, joista silloin päätettiin ovat olleet tehokkaita. Mitään varsinaisia yllätyksiä ei ole tullut eli haaviin jääneet pankit ovat olleet juuri niitä, joilla oli ongelmia.

Pankkivalvonta on vaatinut 25 pankkia vahvistamaan pääomaansa. Lisäksi viisi pankkia on lopetettu ilman, että tallettajat menettivät rahojaan.

Nyt suuria ja työläitä täydellisiä läpivalaisuja ei Vesalan mukaan enää tarvita. Sen sijaan ns. tavallisia stressitestejä jatketaan säännöllisesti joka toinen vuosi.

Pankkien tilanne on kohentunut kriisiajoista huomattavasti. Parantuminen näkyy siinä, että nyt pankit voivat hankkia omaa rahoitusta markkinoilta ja luotottamaan yrityksiä.

EKP:n päärakennuksessa suorat kulmat ovat harvassa. Avaraa näkymää ei voi välttää. Kuva: Antti Parviala / Yle

Mutta aivan kuivilla ei olla vieläkään.

– Erityisesti Etelä-Euroopassa ongelmaluotot ovat korkealla tasolla. Siihen ongelmaan panostetaan tänä ja ensi vuonna.

Panostaminen voi tarkoittaa vaatimusta omistajille kaivaa uutta pääomaa pankeille esimerkiksi Kreikassa. Kun pankit ovat kunnossa, ne voivat antaa lainaa yrityksille, jotka puolestaan voivat investoida ja saada talouskasvuun vauhtia.

Suosittelemme sinulle