Hyppää sisältöön

Akvaarioklubi tuo moottoritehtaalle työhyvinvointia – "Pakkolakipiiskalla eivät työurat pitene"

Tampereen naapurissa Nokialla on leijunut synkkiä pilviä viime viikkoina. Viimeisimpänä irtisanomisista ilmoitti Nanso, mutta myös moottoritehdas Agco Powerilla toivutaan viimeisimmästä potkujen aallosta. Tehtaan pääluottamusmiehen mukaan työelämä on viime vuosina koventunut tuottavuusajattelun sanellessa tahdin.

Trukinkuljettaja Jonna Junnila ja pääluottamusmies Mika Ovaskainen Kuva: Jukka Töyli / Yle
Sanni Mattila

Linnavuoren kylässä sijaitsevassa Agco Powerin moottoritehtaassa käy arkisena iltapäivänä koneiden hurina ja metallinen kalske. Oranssit robotit nytkähtelevät ylös ja alas asetellen koneenosia paikoilleen. Moottoreiden maailmaan uppoutuneet työntekijät ja ohi kulkeva pääluottamusmies huikkaavat toisilleen tervehdyksen. Tussitaulun edessä tehdashallin keskellä pidetään palaveria.

Omasta vuorostani on lähtenyt hirvittävästi hyviä tuttuja pois.

Jonna Junnila

Ulkopuolisen on vaikea huomata mitään tavanomaisesta työpäivästä poikkeavaa. Todellisuudessa moottoritehtaalla toivutaan kovasta kolauksesta. Pari viikkoa sitten päättyneissä yt-neuvotteluissa jaettiin irtisanomislaput 51 työntekijälle ja seitsemälle toimihenkilölle. Tällä hetkellä Linnavuoren tehtaalla on noin 700 työntekijää.

– Pääluottamusmiehen näkökulmasta tämä on raskainta aikaa mitä olla voi. Kun mennään muutama vuosi taaksepäin, niin silloin tehtaaseen palkattiin vielä lisää väkeä. Oli hienoa perehdyttää ihmisiä talon tavoille ja kertoa heille Metalliliiton toiminnasta. Vastaavasti samoja kavereita ollaan nyt saattelemassa pois, toteaa Agco Powerin pääluottamusmies Mika Ovaskainen.

– Monen irtisanotun kohdalla mietin, mikä on jatkotulemana. Nuorilla voi käydä työllisyyden suhteen hyvin. Kun taas ikää alkaa olla viitisenkymmentä vuotta, on erittäin kylmä tosiasia, ettei työmarkkinoille ole helppo päästä ilman kovaa erityisosaamista, Ovaskainen sanoo.

Tänä vuonna Linnavuoren tehtaalla on valmistettu 19 000 moottoria. Vuonna 2014 lukumäärä oli 39 000.

Tilannetta synkistää se, että reilu vuosi sitten tehtaalla elettiin hyvin samankaltaisissa tunnelmissa kuin nyt. Kesällä 2014 tehtaalta sai potkut 51 työntekijää ja yksi toimihenkilö.

Agco Powerin tehdashallia Nokian Linnavuoressa. Kuva: Jukka Töyli / Yle

Monikansallinen kasvottomuus

Itä-Suomesta Nokialle töiden perässä muuttanut Ovaskainen on työskennellyt tehtaalla 20 vuoden ajan. Hänen mielestään työelämä on koventunut ja työntekijöihin kohdistuvat paineet kasvaneet vuosien aikana.

– Yritykset ovat siirtyneet monikansallisiin käsiin ja silloin johtoportaasta tulee kasvoton. Patruuna-aikana työnantaja oli ikään kuin henkilöitynyt tiettyyn ihmiseen. Nyt eletään kylmässä bisnes- ja pörssimaailmassa, Ovaskainen toteaa.

Porvarihallituksen vetämä linja on järkyttävä. Elinkeinoelämän keskusliiton mantraa ei mielestäni ole koskaan lähdetty lyömään läpi näin suoraviivaisen röyhkeästi.

Mika Ovaskainen

Pääluottamusmiehen mukaan vallalla on nyt erityisesti Lean-ajattelu, jolla tähdätään tuottavuuden kehitykseen.

– Ajattelumallissa pyritään tekemään kaikki kerralla oikein ja oikeaan aikaan. Se on asia, jota ilman ei nykypäivän markkinoilla pärjätä. Kannattavuus on ainoa keino, millä työpaikat saadaan pysymään.

Trukinkuljettaja Jonna Junnila, 30, on työskennellyt moottoritehtaalla neljän vuoden ajan. Työelämän epävarmuus on saanut aikaan sen, että hän olisi valmis muuttamaan töiden perässä toisaalle.

–  Elämäntilanteeni on sellainen, että jos yt-neuvotteluissa olisi viimeksi käynyt huonosti, olisin katsellut töitä ympäri Suomen. Tosin töitä ei näytä olevan oikein missään, vaikka niitä haluaisikin tehdä, Junnila toteaa.

– Ennen teimme täällä kolmea vuoroa, nyt pääasiallisesti vain päivävuoroa. Omasta vuorostani on lähtenyt hirvittävästi hyviä tuttuja pois, Junnila harmittelee.

Myös Ovaskainen, 44, kertoo miettineensä suunnitelmia sen varalle, jos työt loppuisivat kokonaan.

– Pääluottamusmiehen statuksella ei välttämättä olla mieleisintä väkeä työmarkkinoilla, joten jonkinlaiseen yrittäjyyteen pitäisi varmaankin varautua.

Akvaarioklubi rauhoittaa mieltä

Pääluottamusmies Ovaskaisen mukaan työhyvinvointiin pitäisi kiinnittää tänä päivänä enemmän huomiota.

– Enkä nyt tarkoita vain tätä työpaikkaa. Maassa pyritään työurien pidentämiseen, mutta vastineeksi annetaan vain pakkolakipiiskaa. Sillä eivät työurat pitene, Ovaskainen toteaa.

– Porvarihallituksen vetämä linja on järkyttävä. Elinkeinoelämän keskusliiton mantraa ei mielestäni ole koskaan lähdetty lyömään läpi näin suoraviivaisen röyhkeästi, ota tai jätä -tyyliin.

Jos työelämä on kovaa, vaalitaan moottoritehtaalla myös pehmeämpiä arvoja. Kunnossapidon verstaan ikkuna-aukossa, konepajan kiivaassa kalskeessa on yllättävä sisustuselementti – akvaario. Tehtaan sisällä toimii Linnavuoren akvaarioklubi. Huumoria ei siis ole unohdettu?

– Ei se mitään huumoria ole. Se on ollut miehillä harrastuksena jo monta vuotta. Nimetyt henkilöt osallistuvat aina kiertävällä vuorolla kalojen hoitamiseen. Ehkä se tuo mielen harmoniaa, Ovaskainen pohtii hymyillen.

Suosittelemme sinulle