Hyppää sisältöön

Arhinmäki suomii hallituksen uutta ohjelmaa turvapaikkakysymyksestä: "Poliittisesti motivoitunut, populistinen"

Hallitus esitteli tänään turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki katsoo, että ohjelma on tarkoitettu Suomen sisäiseen keskusteluun, ei ongelmien ratkaisemiseen. SDP:n Antti Rinteen mielestä taas "hallitus on tehnyt hyvää työtä".

Paavo Arhinmäki
Paavo Arhinmäki Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Esa Koivuranta

Hallituksen tänään tiistaina julkistama turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma (siirryt toiseen palveluun) on kuin sillisalaatti, johon on heitelty kiireessä hyvin erityyppisiä ja hyvin eritasoisia ideoita, arvostelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Tässä voi jo ylipäänsä olla voimakkaita perustuslaillisia ongelmia.

Paavo Arhinmäki

Arhinmäen mielestä tuoreessa toimenpideohjelmassa on selvästi poliittisesti motivoituneita, populistisiakin esityksiä, "joita voi sitten käyttää torikeskusteluissa".

– Tässä on populistisia heittoja, esimerkiksi ruokakupongeista ja telttamajoituksista. Ne on tarkoitettu joiltain osin vaikuttamaan enemmänkin Suomen sisäiseen keskusteluun, joidenkin puolueiden tarpeisiin, kuin ongelmien ratkaisemiseen, hän arvioi ohjelmaa.

Toimenpideohjelmassa väläytellään muun muassa sitä, että turvapaikanhakijoiden tuen taso olisi alhaisempi kuin työmarkkinatuen taso ja että se olisi vahvasti vastikkeellinen, Arhinmäki sanoo Ylelle.

– Tässä voi jo ylipäänsä olla voimakkaita perustuslaillisia ongelmia.

Arhinmäki tähdentää, että itse ongelma eli turvapaikanhakijoiden määrän valtava kasvu ei ole vain suomalainen, se on koko Euroopan laajuinen. Tänään julkistetussa toimenpideohjelmassa ei kuitenkaan keskitytä siihen, kuinka konfliktit ratkaistaisiin eli kuinka ratkottaisiin ne ongelmat, jotka pakottavat ihmiset pakenemaan Eurooppaan, hän suomii.

Haglund: Tavoitteena ei ole hädässä olevien auttaminen

Myös RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund on kommentoinut tiedotteessaan hallituksen tämänpäiväistä turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa.

Hädässä olevien aseman hankaloittaminen on täysin moraalitonta.

Carl Haglund

Hänen mielestään ministereiden puheista voi saada sellaisen kuvan, että tavoitteena ei ole hädässä olevien ihmisten auttaminen vaan ministeriöiden ylimääräisen vaivannäön minimointi.

– Ihmettelen muun muassa sitä, mistä hallitus on saanut päähänsä, että Suomessa asumisen kustannukset eroavat riippuen henkilön taustasta. Tällainen erottelu ja siten hädässä olevien aseman hankaloittaminen on täysin moraalitonta, Haglund katsoo. Hänen mukaansa turvapaikanhakijoiden olisikin saatava kotiutua rauhassa.

Rinne: SDP voisi kannattaa kaikkia toimia

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sen sijaan on arviossaan eri linjalla kuin Arhinmäki ja Haglund: Rinne totesi Ylelle iltapäivällä, että hänestä hallitus on tehnyt hyvää työtä.

Minusta toimet vaikuttivat erittäin hyviltä.

Antti Rinne

– [Toimenpideohjelmassa] on kahdeksan eri kokonaisuutta, joiden puitteissa on 80 erilaista toimenpidettä. Siellä on selkeästi otettu kantaa siihen, miten tämä tilanne otetaan hallintaan.

– Olen lukenut toimenpiteet pari kertaa läpi, ja minusta ne vaikuttivat erittäin hyviltä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että SDP voisi kannattaa kaikkia toimenpiteitä ja olla tukemassa sitä, että ne viedään eteenpäin, Rinne sanoi.

Rinteen mielestä toimenpiteet vaikuttavat järkeviltä toimintakokonaisuuksilta ja näyttää siltä, että ne on mietitty tasapainoisesti.

Suosittelemme sinulle