Hyppää sisältöön

Käsi poikki ja koukku tilalle - Pelle Miljoonan patsas ilkivallan kohteena

Haminassa huomattiin tiistaina, että Tervasaaressa sijaitsevasta Pelle Miljoonan patsaasta oli katkaistu käsi. Keskiviikkona käden tilalle oli teipattu maalarinteipillä koukku. Kaupunki tekee ilkivallasta poliisille rikosilmoituksen.

pelle miljoonaa esittävä patsas. käden paikalle teipattu koukku
Pelle Miljoonaa esittävästä patsaasta katkaistiin käsi ja teipattiin tilalle koukku. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Maija Tuunila

Rocklegenda Pelle Miljoonan patsas Haminassa on kokenut ilkivaltaa. Tiistaina huomattiin, että patsaan käsi oli katkaistu ranteen kohdalta. Kulttuurisihteeri Ilkka Muurmanin mukaan leikkauskohta näytti siltä, että siihen olisi käytetty kulmahiomakonetta.

Keskiviikkona tapaus sai yhä omituisempia piirteitä. Muurman kävi valokuvaamassa patsaan aamulla ja palatessaan paikalle puolitoista tuntia myöhemmin, joku oli sillä välin käynyt kiinnittämässä kadonneen käden tilalle koukun paketointiteipillä.

– En tiedä liittyvätkö nämä kaksi asiaa toisiinsa, mutta kaiken kaikkiaan tällainen ilkivalta on ikävää ja inhoittavaa. Kaupunkilaiset arvostavat Pelle Miljoonan elämäntyötä ja tätä patsasta, toteaa Muurman.

Muurman on ollut yhteydessä patsaan tehneeseen kuvanveistäjä Heimo Suntioon, jonka mukaan teos on mahdollista korjata, mutta se on hankalaa. Patsas on uniikkiteos, josta ei ole minkäänlaista valua. Korjaustyötä ei myöskään voida tehdä ennen kesää.

Patsas julkistettiin kesällä 2014. Kaupunki tekee ilkivallasta rikosilmoituksen.

Haminassa olevat taideteokset ovat muutoin saaneet olla yleensä rauhassa. Poikkeuksen tuo Miina Äkkijyrkän Tervasaaressa nököttänyt puinen sonni, joka yritettiin polttaa useaan otteeseen. Nyttemmin 10 metriä korkea Woima-sonni sijaitsee Aira Samulinin Hyrsylän mutkassa.

Patsaan katkaistusta kädestä kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Suosittelemme sinulle