Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä rinnastaa polttopulloiskut terrorismiin – uhkana myös "rasistien ja suvakkien" yhteenottojen kärjistyminen

Valtakunnasyyttäjä Matti Nissinen varoittaa viharikoksista, jotka voivat johtaa jopa kuolonuhreihin. Hän myös pelkää, että rasistien ja maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvien yhteenotot voivat muuttua väkivaltaisiksi.

Matti Nissinen.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen. Kuva: Yle
Marjatta Rautio

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen puuttuu poikkeuksellisella tavalla maahanmuuton myötä syntyneeseen rikollisuuteen. Hän kirjoittaa julkaisemassaan blogitekstissä (siirryt toiseen palveluun) olevansa erityisen huolissaan suomalaisten tekemistä rasistisista rikoksista ja maahanmuuton aiheuttamasta vastakkainasettelusta. Rasististen rikosten seuraukset voi Nissisen mielestä rinnastaa terrori-iskuun. Hän myös pelkää, että suomalaisten jaottelu "rasisteihin ja suvakkeihin" voi johtaa jopa väkivaltaan.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen arvioi, että maahanmuutosta on tullut ukkosenjohdatin, johon syrjäytyminen ja yhteiskunnan eriarvoistuminen purkautuvat.

Kyse on erittäin vakavasta teosta, jonka silloin voin seurauksiltaan rinnastaa terrori-iskuun.

Matti Nissinen

Hän ottaa kantaa huolestuttavaan kehitykseen. Viime kuukausien maahanmuutto alkaa näkyä myös syyttäjien työpöydillä.

"Voi johtaa moniin kuolonuhreihin"

Nissinen on erityisen huolissaan suomalaisten tekemistä rasistisista rikoksista, joissa rikokset kohdistuvat suoraan turvapaikanhakijoihin tai esimerkiksi vastaanottokeskuksiin. Vakavimpia ovat olleet polttopulloiskut.

– Pahimmillaan tällainen toiminta voi johtaa moniin kuolonuhreihin. Kyse on erittäin vakavasta teosta, jonka silloin voin seurauksiltaan rinnastaa terrori-iskuun, kirjoittaa Nissinen.

– En usko, että urhealla heittäjällä olisi enää silloin ns. selkärankaa ottaa vastuuta teostaan. "En minä tällaista tarkoittanut. En osannut kuvitella, että kerrostalo tuollaisesta syttyisi, ja palo vielä leviäisi noin nopeasti. Tarkoitus oli vain vähän pelotella."

Kiihottaminen on vakava rikos

Nissinen muistuttaa, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on myös vakava rikos, joka voi johtaa siihen, että joku muu tarttuu polttopulloon. Nissisen mukaan kiihottajan selitykset on helppo arvata.

Nyt meidät on näköjään jaettu rasisteihin ja suvakkeihin.

Matti NIssinen

– "Sehän oli läppä. Ei sitä ollut ainakaan rikokseen yllyttämiseksi tarkoitettu. Käytin vain sananvapauttani." Nissinen kirjoittaa.

Rasistiset rikokset voivat myös olla syrjintää, solvauksia tai uhkauksia, joista osa on reagointia turvapaikanhakijoiden rikosepäilyihin. Nissinen muistuttaa, että rasistinen motiivi on jo vuosia sitten säädetty rangaistusta koventavaksi perusteeksi.

Leimakirveet heiluvat

Kummallisinta Nissisen mukaan on uuden vastakkainasettelun syntyminen suomalaisten välille, leimakirveiden heiluttaminen ja nettiekeskustelut, jotka ovat pullollaan törkeyksiä.

Kummallista! Mikä tätä kansakuntaa vaivaa? Onko oikeasti syy maahanmuutossa?

Matti Nissinen

– Nyt meidät on näköjään jaettu rasisteihin ja suvakkeihin. Onneksi yhteenotot ryhmien välillä ovat toistaiseksi pääosin olleet sanallisia, mutta erilaisten mielenosoitusten yhteydessä on jo varauduttava myös muuhun.

– Kummallista! Mikä tätä kansakuntaa vaivaa? Onko oikeasti syy maahanmuutossa? kysyy Nissinen.

Nissinen arvioi, että pintaan nousee syrjäytymiskehityksen seurauksia ja jännitteitä, jotka kertovat eriarvoisuudesta. Maahanmuutosta on tullut yhteiskunnallinen ukkosenjohdatin.

Turvapaikanhakijoilla on hermot kireällä

Muihin rikosryhmiin Nissinen luokittelee maahantuloon liittyvät rikokset, tyypillisimmin laittoman maahanmuuton järjestäminen ja jopa ihmiskauppa.

Tiedotusvälineissä ovat eniten olleet esillä epäilyt turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista, törkeimmillään raiskauksista. Maahantulijat ovat myös syyllistyneet keskinäisiin välienselvittelyihin.

Nissinen arvioi, että vastaanottokeskuksissa olevien nuorten miesten hermot ovat monestakin syystä kireällä.

Suosittelemme sinulle