Hyppää sisältöön

Suomalainen keskustelukulttuuri saa huutia: Kun perustelut loppuvat, toisen teilaaminen alkaa

Nettikeskustelu on saanut aiemmin harmonisuuteen tottuneet suomalaiset väittelemään kärkkäämmin. Professori Pekka Isotaluksen mukaan muutokseen suhtautuminen on ollut hankalaa, ja se on aiheuttanut ahdistumista ja provosoitumista.

Varjokuva tytöstä, joka näyttää keskisormea toiselle ihmiselle.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Kreeta-Maria Kivioja

Internet on muuttanut tapaa osallistua julkiseen keskusteluun, ja yhtäkkiä hiljaisilla suomalaisilla on kauheasti mielipiteitä, toteaa puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

– Nettikeskustelu on opettanut ottamaan kantaa ja tietyllä lailla väittelemään, hän jatkaa.

Isotaluksen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisessa puhekulttuurissa on pitkään arvostettu harmoniaa. Viestinnän tehtävänä on ollut ylläpitää samanmielisyyttä eikä eriäviä mielipiteitä ole kovin helposti sanottu ääneen.

– Erimielisyyden osoittaminen on ollut kulttuurissamme perinteisesti vaikeaa. Tällaisissa tilanteissa vaietaan helposti.

Nettikeskustelu on saanut suomalaiset väittelemään kärkkäämmin.

Pekka Isotalus, professori

Perinteinen puhekulttuuri on nyt murroksessa. Taustalla on Isotaluksen mukaan erityisesti verkkokeskustelu, jossa mielipiteet helposti kärjistyvät.

– Nettikeskustelu on saanut suomalaiset väittelemään kärkkäämmin.

Kun sanat loppuvat, voivat nyrkit alkaa heilua

Professori Isotalus on havainnut, että muutokseen on ollut vaikea suhtautua. Suomessa se näyttäisi olevan hankalampaa kuin sellaisissa maissa, joissa on totuttu kärjekkääseen väittelyyn jo kauan ennen nettiä. Suomessa väittely koetaan helpommin negatiivisena ja häiritsevänä.

– Kun on viestinnällä on aiemmin ylläpidetty harmoniaa, meidän on kauhean vaikea hyväksyä, että joku on eri mieltä ja sanoo sen julkisesti, ehkä kärjekkäästikin. Tämä voi aiheuttaa ahdistusta tai saa provosoitumaan, jolloin pyrkimys ymmärtää toista voi kadota täysin.

Puhekulttuurin murroksessa Isotaluksen huomio on kiinnittynyt viestintätaitojen puutteeseen. Vastapuolta ei aina osata kuunnella ja toisaalta omaa näkökulmaa ei osata argumentoida. Kun perustelut loppuvat, kommentit muuttuvat kärjekkääksi ja toisen teilaaminen alkaa.

– Se on huolestuttavaa siinä mielessä, kun sanat ja taito viestiä loppuvat, alkavat nyrkit heilua. Meilläkin on tästä tietyissä konteksteissa jo esimerkkejä, Isotalus sanoo.

Suosittelemme sinulle