Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee Hennalan kaapumiestä laittomasta naamioitumisesta

Hennalassa syyskuussa Ku klux klan -kaapuun pukeutunutta miestä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen, Suomen lipun häpäisemisestä ja laittomasta naamioitumisesta. Poliisin esitutkinta kestää ainakin kevääseen.

Noin kymmenen ihmistä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa.
Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta. Kuva: Heikki Ahonen / Yle
Marjo Pirilä

Hämeen poliisi on jatkanut Hennalassa syyskuun lopulla tapahtuneen mielenilmauksen tutkintaa. Kaapuun pukeutunutta miestä on kuulusteltu neljä kertaa. Häntä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen, Suomen lipun häpäisemisestä ja laittomasta naamioitumisesta.

Kaapumiestä epäillään laittomasta naamioitumisesta, sillä hän esiintyi yleisellä paikalla yleisön kokoontumisessa tunnistamattomaksi naamioituneena. Laittomasta naamioitumisesta voi seurata sakkoa tai vankeutta enintään kolme kuukautta.

Kaapumiehellä ei yhteyksiä ääriryhmiin

Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäillyllä ei ole ollut kaapua päällään turvapaikanhakijoiden bussin saapuessa Hennalaan. Kuva kaapumiehestä Suomen lippu kädessään on otettu muutamia tunteja ennen ensimmäisen bussin saapumista.

Lippu ei ole ollut kaapumiehen oma, eikä hän ole pitänyt sitä hallussaan kuin kuvauksen ajan.

Poliisin esitutkinnassa ei ole selvinnyt, että epäillyllä  olisi yhteyksiä ääriryhmiin eikä häntä ole syytä epäillä vaaran aiheuttamisesta tai pahoinpitelystä. Epäilty ei mielestään ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Ilotulitteiden laukaisijat eivät ole selvillä

Poliisi ei ole vielä saanut selville, ketkä 3–4 henkilöä laukaisivat ilotulitteita Hennalan portteja kohti. Palavan soihdun ja spraymaalin hallussapitäjät saivat sakot jo aiemmin.

Esitutkinnassa on tähän mennessä puhuteltu tai kuulusteltu 20:a henkilöä. Kymmenkunta ihmistä on vielä kuulematta.

Esitutkinta on luokiteltu rasistiseksi viharikokseksi. Poliisin mukaan esitutkinta siirtyy syyttäjälle kevään 2016 aikana.

Suosittelemme sinulle