Hyppää sisältöön

Musta kansa joka pimeydessä vaeltaa – me

Musta on etenkin talvella suosittu väri Suomessa ja muissa länsimaissa. Vaatteiden lisäksi musta on uinut viime vuosina vahvasti myös kotien remontointiin ja sisustukseen. Markkinoinnissa mustasta otetaan kaikki irti.

Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Kadulla huomio kiinnittyy helposti siihen, että suuri osa vastaantulijoista on pukeutunut mustaan takkiin. Saman on huomannut myös värikonsultti, stylisti Elina Pojanluoma.

– Ei sitä voi olla huomaamatta, vaikka tarkoitus on ehkä juuri olla huomaamaton. Oma ajatukseni on aina ollut, että nimenomaan talven tullen me tarvitsemme väriä, Pojanluoma sanoo.

Mustaan ja muihin tummiin väreihin pukeutuminen kertoo Pohjanpalon mielestä mielikuvituksen puutteesta.

– Se on niin helppo ratkaisu, varma valinta. Mennään helpoimman kautta. Ei tarvitse miettiä, sopiiko violetti yhteen keltaisen kanssa. Se näkyy vaatteissa, samoin sisustuksessa. Kuvitellaan, että vain musta on tyylikästä. Tyylikkyys voi tulla muustakin.

Helppo ja ajaton

Myös vaateliikkeistä kerrotaan, että musta on talviaikaan erittäin suosittu väri.

– Ulkotakeissa talvitakit ja villakangastakit ovat melkein mustaa ja harmaata, ja huivilla sitten haetaan väriä siihen, kertoo myymälänjohtaja Johanna Ehari Haloselta Kotkasta.

Mennään helpoimman kautta ja kuvitellaan, että vain musta on tyylikästä.

Elina Pohjanpalo

Värin suosio on Eharin mielestä helppo selittää.

– Musta vaate on helppo ja ajaton. Siihen ei kyllästy, ja siihen saa vaihtelua asusteilla.

Haloselle on toisinaan tilattu myös isoja eriä värikkäitä talvitakkeja, mutta asiakkaiden kiinnostus niitä kohtaan ei ole ollut kovin suurta.

– Valtaosa porukasta valitsee kuitenkin sen perusvärin. Meidänkin kannattaa hankkia myyntiin niitä värejä, jotka menevät parhaiten kaupaksi.

Urheillessa halutaan erottua

Myös Aleksi 13:sta kerrotaan, että musta ja harmaa ovat varmoja suosikkivärejä.

– Ilmettä kirkastetaan kirkkaimmilla väreillä asusteissa tai yksityiskohdissa. Toki rohkeimmille pukeutujille löytyy muitakin värejä. Punaisen eri sävyt ovat suosittuja tällä hetkellä, kertoo L-Fashion Group -konsernin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tarja Malinen.

Urheiluosastolla värikkäät vaatteet sen sijaan ovat suosittuja.

– Väreillä halutaan erottua joukosta esimerkiksi lasketellessa. Tummansininen, pinkki ja kirkas punainen ovat olleet todella suosittuja jo useamman talven, Malinen sanoo.

Sama on huomattu myös Halosella Kotkassa.

– Ehkä ihmiset ajattelevat, että on värit tuovat urheilemaan lähtiessä reipasta mieltä, toteaa myymälänjohtaja Johanna Ehari.

Musta maali vai musta maali?

Mustasta on tullut viime vuosina yhä suositumpi väri myös asuntojen remontoinnissa ja sisustuksessa. Samoin tummanharmaata ja valkoista käytetään paljon.

– Lattioissa suosittuja ovat tummanharmaat ja valkoiset laminaatit. Seinät vedetään usein valkoisella, mutta tehosteseinissäkin toistuvat usein nämä samat suosikkivärit, kertoo Starkin kuluttajamyynnistä vastaava myyntijohtaja Anne Koskinen.

Remontteja ei tehdä ihan joka vuosi. Ratkaisujen on kestettävä pitkään, ja siksi valitaan ajattomia värejä.

Anne Koskinen

Mustan värin suosio on Koskisen mukaan huomioitu myös tuotteiden markkinoinnissa. Esimerkiksi mustaa maalia markkinoidaan nykyään "valmiiksi sävytettynä", kun se aikaisemmin oli vain musta maali.

– Trendiin on vastattu tuotteistamalla.

Koskinen arvelee, että remonteissa perusväreihin turvautuminen on paitsi varma myös käytännön valinta.

– Remontteja ei tehdä ihan joka vuosi. Ratkaisujen on kestettävä pitkään, ja siksi valitaan ajattomia värejä.

Kolme väriä yhteen

Vaatteissa tummat värit ovat talviaikaan suosiossa paitsi Suomessa myös muissa länsimaissa. Värikonsultti, stylisti Elina Pojanluoma toivoo, että värien käyttöön otettaisiin mallia Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta.

– Näissä maanosissa värit loistavat. Se on tämä meidän länsimainen kulttuurimme joka suosii tummempia värejä. Uskon, että väreillä on vahva psykologinen merkitys. Kun on synkkää, pimeää ja sateita, pitäisi laittaa päälle kirkkaankeltaista tai voimakasta punaista, Pojanluoma sanoo.

Hän kannustaa ihmisiä kokeilemaan värejä ja väriyhdistelmiä rohkeasti. Hän sanoo, että periaatteessa kaikkia värejä voi yhdistellä keskenään.

– Kyllä ihmisillä värisilmää on, rohkeus vain puuttuu. Ei auta kuin laittaa ne värit yhteen. Kolmen värin yhdistelmä on vielä turvallinen, eikä ole pelkoa että kokonaisuus menee liian levottomaksi.

Suosittelemme sinulle