Hyppää sisältöön

Palestiinalaisperhe elää pelossa – poika puukotti juutalaisia, Israel uhkaa kostoiskulla

19-vuotias opiskelija Muhannad Halabi puukotti hengiltä kaksi juutalaista Jerusalemissa – nyt pojan vanhemmat pelkäävät Israelin pommittavan kostoksi heidän kotitalonsa. Israelille talojen räjäyttely on ollut tavanomaista oikeudenkäyttöä jo vuosikymmenten ajan, kirjoittaa Länsirannalla ja Israelissa käynyt toimittajamme Tapani Hannikainen.

palestiina
Israelille terroristi, palestiinalaisille vapaustaistelija - Muhannad Halabin muistoa kunnioitetaan kotitalon edessä banderolilla. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle
Tapani Hannikainen

Halabin perheen kotitalo seisoo tyhjillään Ramallahin laitamilla Länsirannalla. Siisti, hyvin rakennettu talo, jossa asuvat putkimiehenä työskentelevä isä, vaimo ja neljä lasta.

Mutta eivät asu enää. Israel on uhannut räjäyttää talon maan tasalle.

"Muhannad toimi yksin"

Syy on perheen pojan Muhannadin tekemä terrori-isku. 19-vuotias nuorimies löi puukolla kuoliaiksi kaksi siirtokuntalaista Itä-Jerusalemin Vanhassakaupungissa lokakuun alussa. Muhannad Halabin tekemä puukotus aloitti palestiinalaisten puukkoiskut israelilaisia vastaan.

palestiina
Israel aikoo pommittaa Halabin kotitalon. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Perheen isän Shafeeq Halabin mukaan Muhannad toimi yksin, hän ei ollut poliittisesti mitenkään aktiivinen. Mutta hän oli suuttunut palestiinalaisiin kohdistetuista nöyryytyksistä.

Oikeustieteen opiskelijasta tuli puukottaja

– Hän näki televisiosta, miten naisia lyötiin. Juutalaiset miehet kohtelivat naisia raakalaismaisella tavalla. Se raivostutti poikani, isä Shafeeq Halabi sanoo.

Isä jatkaa, että uutinen Muhannadin tekemästä iskusta oli shokki.

– Emme olleet uskoa korviamme. Muhannad halusi jatkaa opintojaan. Emme vieläkään ymmärrä, miten hän teki jotain sellaista, sureva isä kertoo, vierellään vaimonsa ja perheen neljä lasta.

"Tavallinen iloinen nuori"

Perhe ja naapurit kuvailevat Muhannadia aivan tavalliseksi iloiseksi nuoreksi, joka viihtyi kotonaan ja keskittyi opiskeluun. Toisen vuoden opiskelija luki oikeustiedettä.

Palestiina.
Muhannad Halabin isä Shafeeq sanoo, että hänen poikansa toimi täysin yksin. Kuva: Yara Qadi/Yle

– Sen totisesti aina huomasi, että Muhannad tulee kotiin. Tuli liikettä, puheensorinaa, ääntä, naurua, kaikkea, kertoo kyynelehtivä perheen äiti.

Halabin perhe asuu nyt toisaalla Ramallahissa. Kotitaloon ei ole palaamista pommitusuhan vuoksi. Vanhemmat vastailevat kysymyksiin, mutta penkillä vierekkäin istuvien vanhempien ja lasten apeus kertoo, että vieraillaan surutalossa.

Israel: "Palestiinalaishallinto masinoi"

Israelin viranomaiset torjuvat käsityksen siitä, että puukkoiskijät olisivat oikeudentuntoisia, yksittäisiä palestiinalaisten asian ajajia. Israelin mukaan puukotusten aalto on hyvin suunniteltu terrorikampanja.

Palestiina.
Palestiinalaiset ovat turhautuneita karkeasta kohtelusta Israelin armeijan tarkastuspisteillä. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

– Se näkyy sosiaalisessa mediassa ja palestiinalaisväestölle suunnatuissa viesteissä. Niissä kehotetaan: "Puukottakaa, tappakaa juutalaisia, sillä he yrittävät häpäistä islamin pyhiä paikkoja", sanoo ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon.

Tiedottaja syyttää iskuista palestiinalaishallintoa, Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä ja islamisteja.

Puukkoiskut aloittaneen miehen vanhemmat näkevät asian aivan toisin. Shafeeq Halabi sanoo, että Muhannad ei suunnitellut tekoaan. Häntä raivostuttivat väkivallanteot palestiinalaisia vastaan, ja siksi kävi näin, isä järkeilee.

Siirtokuntalaisten väkivalta suututtaa

Väkivallanteoista ehkä räikein viime ajoilta oli Dawabshehin perheeseen kohdistunut tuhopoltto viime heinäkuussa.

Siirtokuntalaisten tekemässä polttopulloiskussa kuoli kolme perheenjäsentä. Yksi heistä oli vauva. Kaiken tämän jälkeen Halabi ymmärtää poikansa tekoa siirtokuntalaisia vastaan. Isän mielestä siirtokuntalaiset ovat osa Israelin valtaa ylläpitävää väkivaltakoneistoa.

– Hekin ovat sotilaita, niin kuin armeijan sotilaat. Oli yllä univormu tai siviilit, he ovat kaikki miehityshallinnon sotilaita, sanoo isä.

Perheen äiti jatkaa lausetta sanomalla, että ”he polttavat maitamme, polttavat lapsiamme”.

Israel vastannut ankarasti puukotuksiin

Israelin vastaus puukotuskampanjaan on ollut ankara: Israelin turvallisuusjoukkojen tulituksessa ja puhjenneissa mellakoissa on kuollut noin 120 palestiinalaista eri puolilla Länsirantaa ja myös Gazan rajalla.

Israelin mukaan surmansa saaneista runsaat 80 on ollut puukkoiskijöitä. Palestiinalaiset ovat surmanneet lähes 20 juutalaista.

PAlestiina
Israel on perustanut juutalaissiirtokuntia myös keskelle Itä-Jerusalemia. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Israel käyttää puukotusaaltoa vastaan myös vanhaa keinoaan: puukottajien ja näiden omaisten kotitalojen räjäyttämistä maan tasalle.

Talojen räjäyttely alkoi jo 1948

Itse asiassa tämä keino on ollut käytössä Israelin perustamisesta lähtien. Kun juutalaiset voittivat arabien armeijat ja Israel syntyi 1948, uudet vallanpitäjät poistivat kartalta kokonaisia kyliä. Monet niistä olivat tyhjillään, sillä arabit olivat paenneet kodeistaan.

Palestiinalaisyhteiskuntaa kohtasi uusi mullistus parikymmentä vuotta myöhemmin, kun Israel voitti jälleen arabimaat sodassa 1967. Tällä kertaa palestiinalaisväestö jäi enimmäkseen asuinsijoilleen, kun Israel otti vallan. Alkoi Länsirannan ja Gazan miehitys.

Miehityksen aikana tuhottu yli 48 000 taloa

Israelin miehityspolitiikkaa vastustavan ihmisoikeusjärjestön ICAHD:n mukaan Israel on räjäyttänyt miehityksen aikana noin 48 500 palestiinalaisten rakennusta. Niistä koteja on 28 000.

Välillä on ollut hiljaisempaa, mutta yhä Israel käyttää palestiinalaisten kotien tuhoamista kollektiivisena rangaistuksena. Tänä vuonna Israel on tuhonnut 450 palestiinalaisten rakennusta ICAHD-järjestön mukaan.

Israel: pelotetta, itsepuolustusta

Israel perustelee räjäytyspolitiikkaa turvallisuudella ja itsepuolustuksella. Kotien räjäyttämisen katsotaan toimivan pelotteena terrori-iskuja suunnitteleville ja rangaistuksena niitä tehneille.

palestiina
Israel katsoo palestiinalaisten talojen räjäyttämisen palvelevan kansallista itsepuolustusta. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Israelin tarkoitus on myös tuhota rakennuksia, joissa rakennetaan pommeja ja muita terrori-iskuissa tarvittavia välineitä.

Israelin asevoimat myös hajottaa rakennuksia luodakseen toimivia kulkureittejä sotilasoperaatioilleen – siis väyliä panssarivaunuille ja muille ajoneuvoille tiheästi rakennetuilla asuinalueilla.

"Täysin kestämätön käytäntö"

Asuintalojen räjäyttämistä on arvosteltu jyrkästi. Israelilaisen ihmisoikeusjärjestön B´Tselemin edustaja pitää kotien räjäyttämistä tehottomana, jos käytännöllä haetaan pelotevaikutusta terrori-iskujen torjunnassa.

– Itse asiassa, ne lisäävät väkivaltaa. Nehän rohkaisevat kostoon, sanoo B´Tselemin tiedottaja Sarit Michaeli.

Hän korostaa, että Israelin käytäntö on kestämätön sekä laillisesti että moraalisesti. 

– Tässä rankaistaan perheenjäseniä, jotka ovat täysin syyttömiä kyseisen henkilön tekoon. Käytäntö on kansainvälisen lain vastainen – ja myös Israelin lain vastainen, Michaeli korostaa. Israelinkin lain mukaan tuomio pitäisi antaa henkilölle, joka teon on tehnyt eikä muille.

Rakennusluvat evätään palestiinalaisilta

Israel tuhoaa palestiinalaisten taloja siis rangaistuksena – mutta myös vaaliakseen Israelin luonnetta juutalaisvaltiona, sanovat arvostelijat. Tästä syystä Israel tuhoaa palestiinalaistaloja, jotka on rakennettu ilman rakennuslupaa.

palestiina
Muuri, vartiotornit ja tarkastuspisteet pirstovat palestiinalaisyhteiskuntaa. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

– Palestiinalaisen on käytännössä mahdotonta saada rakennuslupaa Israelin valvomille Länsirannan alueille sekä Itä-Jerusalemiin, sanoo ihmisoikeusaktivisti Michaeli.

Palestiinalaiset rakentavat luvatta, koska jossakin on asuttava. Ja Israel hajottaa osan näistä uudisrakennuksista. Räjäytysuhan alla on tällä hetkellä 13 000 palestiinalaisten rakennusta Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa.

Juutalaisten osuus Itä-Jerusalemissa kasvaa

Samaan aikaan Israel kasvattaa juutalaissiirtokuntia palestiinalaisten mailla. Israel on muuttamassa väestöryhmien suhdetta juutalaisten ja arabien välillä etenkin Itä-Jerusalemissa.

– Kyse ei ole viattomasta suunnittelutoimesta vaan harkitusta politiikasta, Michaeli sanoo.

Juuri nyt Israel voi näköjään toimia hyvin vapaasti miehittämillään palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisissa tämä herättää voimatonta raivoa.

palestiina
Palestiinalaiset ovat erityistarkkailussa Itä-Jerusalemissa puukkoiskujen takia. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

– Olemme anoneet Israelilta rauhaa yli 20 vuotta, sanoo talonsa räjäyttämistä pelkäävä Shafeeq Halabi.

– Rauhanprosessista puhutaan, mutta maistamme on viety runsaan kahdenkymmenen viime vuoden aikana kolme neljäsosaa.

"Myös Israel kärsii miehityksestä"

Ihmisoikeusjärjestö B´Tselemin edustajan mielestä miehityshallinnosta kärsii palestiinalaisten lisäksi myös Israel itse.

– Olemme miehittäneet palestiinalaisia kohta puolen vuosisadan ajan. Vieneet heidän maitaan ja rakentaneet sinne siirtokuntia. Vieneet heidän luonnonvarojaan. Vieneet heiltä myös toivon, että heillä olisi jonakin päivänä itsenäisyys.

– Tällä on ollut kauhistuttava vaikutus palestiinalaisiin, mutta miehitys on ollut tuhoisaa myös Israelin yhteiskunnalle, päättelee israelilaisen ihmisoikeusjärjestön B´Tselemin tiedottaja Sarit Michaeli.

palestiina
Muhannad Halabi teki puukkoiskunsa näissä kortteleissa Itä-Jerusalemin Vanhassakaupungissa. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Muhannad Halabille kävi huonosti sen jälkeen, kun hän oli tappanut puukolla kaksi Itä-Jerusalemissa asuvaa siirtokuntalaista. Paikalle kiirehtineet Israelin armeijan sotilaat ampuivat Muhannadin tekopaikalle.

Suosittelemme sinulle