Hyppää sisältöön

Elokuva-arkisto tekee kunniaa kauhun kuningas Christopher Leelle

Hammer-yhtiön 50-luvun halpatuotannoissa läpimurtonsa tehnyt Christopher Lee ehti 93-vuotisen elämänsä aikana tehdä satoja elokuvarooleja. Kevään kuluessa hänet nähdään elokuvateatteri Orionissa muun muassa Draculana, velhokuningas Licosina ja sekä Sherlock Holmesina että tämän veljenä. Elokuva-arkisto tekee legendalle kunniaa retrospektiivillä, jonka elokuvista moni oli aikanaan Suomessa kielletty..

Elokuvanäyttelijä Christopher Lee kuvattuna vuonna 2013.
Elokuvanäyttelijä Christopher Lee kuvattuna vuonna 2013. Kuva: Urs Flueeler / EPA
Sanna Vilkman

Sir-arvonimen ansainnut brittinäyttelijä Christopher Lee teki kaikkiaan noin 300 elokuva- ja televisioroolia; saavutus, jonka ansiosta Guinness World Records on julistanut hänet kaikkien aikojen eniten elokuvissa esiintyneeksi näyttelijäksi. Suuren yleisön silmissä tunnetuimpia rooleja lienevät Taru sormusten herrasta -trilogian luihu velho Saruman, sekä Tähtien sota -sarjan kreivi Dooku.

Näyttelijäntiensä alkutaipaleella Lee urakoi huomattavasti halvemmissa tuotannoissa. Hänet tunnettiin 1950-luvulla B-luokan elokuvia tehtailleen tuotantoyhtiö Hammerin vakikasvona.

Hän kunnostautui sekä goottikauhupätkissä, että psykologisissa trillereissä. Lee teki samaiselle yhtiölle myös vimmaisen roolin hulluna Rasputinina. Tuotantoa kuvaa hyvin se, että elokuva tehtiin säästösyistä Draculan lavasteissa. Sekä kyseinen Dracula että Rasputin the Mad Monk kiellettiin Suomessa ilmestymisaikanaan.

Kiellettyjen listalle päätyi vuoteen 2001 voimassa olleen sensuurisysteemin vuoksi moni muukin Hammerin kauhuelokuva, joka nyt aiheuttaa hädin tuskin hymähdyksiä. Vuodesta 1965 lähtien viranomainen oli tarkkana, ettei esitettäväksi päätynyt "hyvien tapojen vastaisia" tai "epäsiveellisiä, raaistavia tai mielenterveyttä vahingoittavia" elokuvia.

Suomella erityinen paikka Leen sydämessä

Vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana Lee ehti tehdä paljon muutakin kuin halpakauhua. Hän esiintyi niin Sherlock Holmesina kuin tämän Mycroft-veljenä, Bond-pahiksena kuin itämaisena superroisto Fu Manchuna. Muskettisoturien kreivi Rochefortina Lee pääsi esittelemään miekkailutaitojaan.

Elokuvistaan Christopher Lee itse arvosti erityisesti Robin Hardyn ohjaamaa Uhrijuhlaa. Kulttiklassikoksi kohonneessa teoksessa Lee esitti eristäytyneellä saarella pakanallisia menoja johtavaa lordi Summerislea.

Leen ura nousi uuteen kukoistukseen aivan viime vuosikymmeninä, kun Hammer-yhtiön elokuvien parissa varttunut ohjaajapolvi halusi tehdä kunniaa taitavalle veteraanille. Sukupolven kovimmat nimet Lucasista Scorseseen ja Jacksoniin halusivat Leen suurtuotantoihinsa.

Suomalaiselle yleisölle Christopher Lee on erityisen rakas muistakin syistä, kuin mittavan näyttelijänuransa ansiosta. Lee teki ensimmäiset visiittinsä tänne jo 17-vuotiaana nuorukaisena, jolloin hän kavereineen yritti päästä vapaaehtoisena sotimaan Suomen puolesta. Nuorille herroille sanottiin kohteliaasti kiitos ei muun muassa hiihtotaitojen puuttumisen takia.

Torjunta ei vähentänyt Leen kiinnostusta suomalaiseen kulttuuriin, kuten Kalevalaan ja arkkitehtuuriin. Hän jatkoi Suomen-vierailujaan yksityishenkilönä ja tuli lopulta myös virallisesti tervehtimään laajaa ja uskollista fanikuntaansa.

Vuoden 2002 Taru sormusten herrasta ja Tähtien sota -elokuvien markkinointikiertueen yhteydessä Leen kunniaksi järjestettiin Orionissa juhlanäytös, joka oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Satojen fanien lauma seurasi Leeta koko vierailun ajan pitkin Helsinkiä.

Tiettävästi Lee osasi myös sanoa suomeksi ainakin "hyvää päivää" ja "kippis"; seikka, joka sinetöi täkäläisen yleisön kiintymyksen.

Suosittelemme sinulle