Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Urheilufysioterapeuttien osaamista huippu-urheilussa ei osata hyödyntää tarpeeksi

Vammojen ennaltaehkäisy korostuu huippu-urheilussa.

Corey Elkins loukkaantui liigaottelussa HIFK-SaiPa marraskuussa.
Corey Elkins loukkaantui liigaottelussa HIFK-SaiPa marraskuussa. Kuva: Lehtikuva
Joni Piirainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Puheen Jääkiekkokierroksella keskusteltiin urheilijoiden vammojen ennaltaehkäisystä. Tänä päivänä yhä useamman huippu-urheilijan taustalta löytyy henkilökohtainen urheilufysioterapeutti, joka valmistaa ja vahvistaa urheilijaa huippusuoritukseen.

Suomen urheilufysioterapeutit ry:n varapuheenjohtaja Vesa Kuparisen mukaan eri lajien valmentajat eivät välttämättä osaa hyödyntää fysioterapeuttien ammattitaitoa osana valmennusta.

- Perusta ennaltaehkäisevälle työlle on ehdottomasti laadukas fyysinen valmennus. Moni valmentaja ei kuitenkaan pidä ammattikunnastamme. Usein koetaan, että kyseenalaistaisimme tarkoituksella heidän toimintaansa. Urheilufysioterapeutin tehtävä on kuitenkin auttaa kaikella tapaa valmennusta ja tukea heidän toimintaa, kertoo Kuparinen.

- Valmentajan tehtävä on kaivaa urheilijasta maksimaalinen suoritus. Urheilufysioterapeutin tehtävä on puolestaan kaivaa urheilijasta optimaalinen suoritus. Haluttu suoritus pitää lähteä kehon oikeasta paikasta. Jos näin ei tule, niin suorituksesta ei saada kaikkea irti tai pahimmassa tapauksessa tapahtuu loukkaantuminen, jatkaa Kuparinen. 

Kuparinen kuitenkin ymmärtää huippu-urheilun tuomia paineita. Vastuun jakaminen saattaa arveluttaa monia valmentajia.

- Toki tämä vaatii, että urheilufysioterapeutit tekevät oikeita asioita. Työkalupakissa pitää olla tarpeeksi välineitä ja niitä pitää käyttää myös oikein. Oli kyse vaikkapa lihaksen käsittelystä tai liikkeen kontrollin ohjaamisesta. Ikäänkuin, jos on vasara työkalupakissa, niin nähdään vain naulat, päättää Kuparinen.

Suosittelemme