Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoo Ylen Aamu-tv:ssä, että Pariisin ilmastoneuvotteluissa esiin noussut vaatimus tiukemmasta 1,5 asteen lämpenemistavoiteesta ei ole helposti saavutettavissa.
– Rehellisesti sanottuna se ei ole kovin realistinen, mutta on hyvä, että pyritään korkeampaan kunnianhimotasoon kuin pöydällä olevaan noin kolmeen asteen vähennykseen, joka tähänastisilla lupauksilla tultaisiin saavuttamaan, Taalas arvioi ohjelmassa lauantaiaamuna.
Sopimuksessa tavoiteltaisiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämistä 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tavoite on erittäin kova, sillä maapallon ilmasto on lämmennyt jo lähes asteen.
Taalas varoitti, että seuraavat 50 vuotta ilmiö etenee joka tapauksessa huonoon suuntaan.
– Näemme jo tällä hetkellä merkittävästi ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia. Sään ääri-ilmiöitä ja niihin liittyviä tuhoja on havaittu kaikkialla maailmassa.
Taalas sanoi, että 2060-luvun tilanteeseen päättäjillä on kuitenkin mahdollisuudet vaikuttaa.
– Kahden asteen tasossa haittavaikutuksia on enemmän kuin tänä päivänä. Jos siitä mennään yli, haittavaikutuksia on huomattavasti enemmän, kuten meriveden pinnan nousu, helleaaltoja, tulvimista, voimakkaita myrskyjä ja häiriöitä maailman ravintotuotantoon, Taalas luetteli.
Taalas oli optimistinen, että ilmastosopimus syntyy Pariisin neuvotteluissa.
– Mikä sen kunnianhimotaso on, jää nähtäväksi, hän jatkoi.
Parhaillaan ilmastokokouksessa oleva vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista kertoi aamu-tv:ssä, että tunnelma Pariisissa on kireä.
– Tämä on hetki, jolloin viimeisiä, ratkaisevia yksityiskohtia sovitaan. On normaalia, että tässä vaiheessa tunnelmat kiristyvät, Vihma sanoi.
– Auki on vielä pari kolme neljä avainkysymystä, jotka ovat maille tärkeitä. Nyt katsotaan miten pitkälle Kiina ja Intia ovat valmiita menemään. Toisaalta katsotaan, että Yhdysvallat pystyy tulemaan mukaan sopimukseen, ettei heille tule liian vaativaa rahoitusvelvoitetta.