PEKING Kiinan pääneuvottelija Xie Zhenhua arvioi Pariisissa, ettei sopimus ole täydellinen.
– Tämä ei kuitenkaan estä meitä marssimasta historiallisia askeleita eteenpäin, Xie sanoi.
Xien mukaan Pariisin sopimus on hyödyllinen kaikkien osallistujamaiden kansalaisille, vastuullinen tulevien sukupolvien suhteen ja lisäksi se kannustaa kestävään kehitykseen kaikkialla maailmassa.
Xien mukaan sopimus on ”reilu, oikeudenmukainen, kattava ja tasapainoinen, kunnianhimoinen, kestävä ja tehokas”.
– Kyseessä on todellakin hieno toimenpide, joka kuuluu meidän sukupolvellemme ja meille kaikille, Xie sanoi.
Kiinan poliittinen johto ei ole kommentoinut Pariisin ilmastosopimusta.
Päästöt laskuun ”mahdollisimman pian”
Pariisin sopimuksen mukaan valtiot pyrkivät pysäyttämään kasvihuonekaasupäästöjen kasvun ”mahdollisimman pian”. Sopimus ei kuitenkaan aseta Kiinalle eikä muille valtioille uusia konkreettisia velvoitteita päästöjen vähentämiseksi eikä rankaise niitä, jotka eivät yllä omiin päästötavoitteisiinsa.
Kiina on aiemmin luvannut, että sen hiilidioksidipäästöt taittuvat laskuun viimeistään vuoden 2030 vaiheilla.
Päästöjen määrä siis nousee vielä vuosia, mikä johtuu Kiinan ennakoimasta voimakkaasta talouskasvusta. Kiina pyrkii kuitenkin vähentämään päästöjen määrää suhteessa bruttokansantuotteeseen 60–65 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Käytännössä se edellyttää energiankäytön tehostamista ja panostamista uusiutuvaan energiaan. Tulevaisuudessa sama tuotanto saadaan aikaan, vaikka päästöjen määrä jää reiluun kolmannekseen vuoden 2005 tasosta.
Kiina kehitysmaiden joukkoa ilmastopolitiikassa
Ilmastopolitiikassa Kiina pitää itseään kehitysmaana, jolle ei kuulu yhä kovia velvoitteita kuin teollisuusmaille. Pariisin sopimuksen mukaan kehitysmaana Kiinalle sallitaan ”joustavuutta” myös sen suhteen, miten avoimesti päästöistä raportoidaan ja miten niiden todellista tasoa voidaan kansainvälisesti valvoa.
Myös ilmastorahoituksessa Kiina luetaan kehitysmaihin, mutta sopimuksessa kannustetaan myös muita kuin teollisuusmaita osallistumaan vapaaehtoispohjalta köyhimpien maiden ilmastotoimien rahoittamiseen.
Päästövähennysten lisäksi Kiina pyrkii lisäämään markkinoiden ohjausta ilmastopolitiikassa aloittamalla kansallisen päästökaupan vuonna 2017.
Päästökaupan odotetaan kuuluvaan seuraavaan viisivuotissuunnitelmaan, jonka yksityiskohdista kerrotaan vuoden 2016 alkupuolella.
Kiinan päästöt ovat ylivoimaisesti suuremmat kuin minkään muun maan. Kiinan päästöt ovat lähes kaksinkertaiset verrattuna Yhdysvaltoihin ja kolme kertaa suuremmat kuin EU-maiden yhteenlasketut päästöt.