Hyppää sisältöön

Koko peruskoulusta ilmainen Tansaniassa – pinnaajille sakot

Tammikuusta lähtien peruskoulun yksitoista vuotta ovat täysin ilmaisia kaikille tansanialaisperheille.

Karjalainen ihastui kyläläisten välittömyyteen kolmen kuukauden työharjoittelussa Tansaniassa kesällä 2013. Kuva: Kaisa Karjalainen

Tansania on ilmoittanut, että peruskoulutus muuttuu kaikille kokonaan ilmaiseksi tammikuusta lähtien. Tansania haluaa naapurimaansa Ugandan tavoin tarjota kaikille ilmaisen peruskoulutuksen ja lisätä lukutaitoisuutta.

Vanhempia, jotka eivät päästä lapsiaan kouluun, aletaan tammikuusta lähtien sakottaa.

– Jos syystä tai toisesta ei päästä lasta kouluun, kyseessä on rikos, koska silloin loukataan lapsen oikeutta saada koulutus, Tansanian oikeuskansleri George Masaju sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Koulu on ollut lapsille ennenkin pakollinen, mutta vanhempia ei ole ennen rangaistu, jos lapset ovat jääneet kotiin. Maataloudesta riippuvaisessa Tansaniassa monet lapset joutuvat koulun käynnin sijaan työskentelemään kotona.

Tansaniassa koulun penkit täyttyvät, maailmassa ei

Vuonna 2002 Tansanian hallitus muutti alakoulun ilmaiseksi, mutta monet vanhemmat joutuivat kuitenkin maksamaan esimerkiksi koulukirjoista.

Alakoulun oppilasmäärä oli kuitenkin kasvanut 94 prosenttiin vuonna 2011. Vielä vuonna 2000 määrä oli 59 prosenttia 7–13 vuotiaista tansanialaislapsista.

Maailmanlaajuisesti koulusta poisjäävien lapsien määrä on kasvussa. Vuosien 2010 ja 2013 välillä määrä nousi 2,4 miljoonalla lapsella. Unescon mukaan yli 59 miljoona lasta ympäri maailmaa ei käy koulua.

Suosittelemme sinulle