Njuike sisdoaluide

Eniten hiertää saamelaismääritelmä – Oikeusministeri haluaa pureskella asiaa perusteellisesti

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström vieraili maanantaina ensimmäisen kerran saamelaiskäräjien luona Inarissa. Suuria, konkreettisia lupauksia ministeri ei tuonut tuliaisiksi, mutta lupasi, että hänellä on vilpitön halu ratkaista saamelaispolitiikan ongelmat. Vaikein asia on ministerin mielestä saamelaismääritelmä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström oli saamelaiskäräjien vieraana 14.12.2015. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vieraili maanantaina ensimmäisen kerran saamelaiskäräjien luona saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa.

Matka oli lähinnä tutustumismatka, kertoo ministeri.

– Halusin tulla kuulemaan, mitä mielipiteitä tämän pöydän ääressä on. Kävime läpi sekä hallintoasiaa että tätä poliittista kipeää puolta. Ei tässä mitään uutta ollut, mutta minä arvostan sitä, että pääsen juttelemaan ihmisten kanssa naamatusten, kertoo ministeri vierailun päätteeksi.

Vilpitön halu ratkaista saamelaiskysymykset tämän vaalikauden aikana

Edellisellä hallituskaudella annettu hallituksen esitys ILO:n alkuperäiskansaoikeuksia koskevan sopimuksen nro 169 ratifioimisesta on tarkoitus pitää vireillä eduskunnassa ensi vuoden ajan.

Ministerillä itsellään on halu jatkaa ILO-sopimuksen ratifiointia.

Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Minä kannatan sitä, mutta hallituskumppaneiden kanssa on erikseen neuvoteltava, mitä ILO-sopimukselle tapahtuu. Toinen suuri asia on tietenkin saamelaiskäräjälaki. Odotamme niihin liittyvien valitusprosessien tuloksia ennen kuin temme johtopäätöksiä.

– Kyllä tässä olisi vilpitön halu ratkaista nämä asiat tämän vaalikauden aikana, mutta katsotaan, ei mennä asioiden edelle. Erittäin vaikeaahan tämä tietysti on, kuvailee Lindström.

Saamelaismääritelmä hiertää eniten – asiaa pitää purra perusteellisemmin

Suurin ja vaikein kysymys saamelaispolitiikassa on oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin mielestä se, kuka on Suomessa saamelainen.

Tarkoitus onkin tehdä kansainvälistä vertailua sisältävä tutkimus, jossa selvitetään alkuperäiskansamääritelmään ja maaoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tutkimukseen tulisi eri osapuolia ja ilman muuta saamelaiskäräjien edustus mukaan. Tarkoitus on koittaa ratkoa ja purra tätä asiaa perusteellisemmin.

– Tämä on semmoinen yksi vaihtoehto koittaa ratkaista tämä ikävä asia ja ongelma.

Eikö näitä selvityksiä ole tehty jo riittävästi?

– Varmaan niitä on tehty paljon, mutta jos tämä lähestymiskulma auttaisi asiaa. Kyllä tässä koitetaan etsiä sopua, ei ehkä sopua, mutta ratkaisua.

– Ratkaisua tässä vaaditaan ja yritämme tehdä sen niin oikeudenmukaisesti kuin ikinä on mahdollista. Se on tietysti haastavaa, mutta se on vilpitön tarkoitukseni, sanoo Lindström.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia