Hyppää sisältöön

Tahdotko sinne, missä pippuri kasvaa? Mene lähimpään kasvitieteelliseen puutarhaan

Pippuri on yksi suosituimmista mausteista, ja yksi jos toinenkin on kokeillut pippurin kasvattamista kotona. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kasvuvoimaisen taimen löytää kyllä Suomestakin.

Pippuri on köynnöskasvi.
Kuva: Simo Laine / Turun kasvitieteellinen puutarha
Sannimari Lehtilä

Pippuri on köynnöskasvi, jonka kasvattaminen on mahdollista myös Suomessa. Tosin kasvi vaatii paljon lämpöä eli ihan missä tahansa se ei viihdy tai pysy hengissä.

Ylipuutarhuri emeritus Arno Kasvi ei usko, että kaupan maustehyllystä löytyneistä pippureista onnistuisi kasvattamaan itselleen hehkeän pippurin.

– Siinä täytyy kyllä olla melkoiset taikurinlahjat, jos meinaa niistä pippuripurkin pippureista saada elävän kasvin aikaiseksi. Ne pippurit ovat jo matkustaneet niin pitkän matkan, että kyllä niistä on itävyysominaisuus poistunut, Kasvi sanoo.

Oma taimi kasvitieteellisestä puutarhasta

Pippurikasvia lisätään yleensä pistokkaasta. Jos mielii saada itselleen kotipippurin, kannattaa ottaa rohkeasti yhteys esimerkiksi kasvitieteelliseen puutarhaan. Ne tarjoavat vihreää ihasteltavaa varsinkin nyt, pimeänä vuodenaikana.

Onhan se toki aika vaatimaton köynnöskasvi. Sillä on pienet, suorastaan olemattomat kukat, mutta onhan ne kivoja sortteja!

Arno Kasvi

– Kyllä niistä varmasti uskaltaa kysyä ostotaimia. Ainakin Turussa on ollut sellainen käytäntö, että asiaa olisi ihan mahdollista kysyä kasvitieteellisen puutarhureilta, Kasvi rohkaisee.

Arno Kasvi ymmärtää ihmisten hingun kasvattaa eksoottisia kasveja, kuten pippureita.

– Onhan se toki aika vaatimaton köynnöskasvi. Sillä on pienet, suorastaan olemattomat kukat, mutta onhan ne kivoja sortteja! hän sanoo.

Kasvi suosittelee myös etsimään aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, jotta pippurilleen saa luotua parhaat edellytykset onnistuneeseen kasvuun.

Vinkkejä oikeanlaisista olosuhteista saa toki myös kasvitieteellisistä puutarhoista. Ja jos siis haluaa sinne, missä pippuri kasvaa, niin paikka voi löytyä kovin läheltäkin.

– Kasvitieteellinen puutarha on lähin. Muuten täytyy matkustaa Aasiaan, Kasvi sanoo.

Suosittelemme sinulle