Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hotelli, ravintola, toimistoja? VR:n muutto avaa rautatieaseman itäsiiven uusille toimijoille

VR:n pääkonttorin muutto päärautatieasemalta Pasilaan vapauttaa uuteen käyttöön kymmeniä tuhansia neliöitä kaupungin paraatipaikalla. VR:n kiinteistöjohtajan mielestä tila sopisi hyvin esimerkiksi hotelliksi.

 VR väistyy näistä tiloista
Kuva: Google / Yle Uutisgrafiikka
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

VR:n pääkonttorin muutto vapauttaa kymmeniätuhansia neliöitä tilaa kaupungin paraatipaikalla. VR Groupin kiinteistöjohtajan Ari Mäkisen mielestä tuleva entinen pääkonttori voisi palvella luontevimmin esimerkiksi hotellina.

– Kun ollaan tällaisella paikalla aivan Helsingin ytimessä, niin varmasti se hotelli on kiinnostavin vaihtoehto tai hotelli-tomistoyhdistelmä ja siinä lisänä liiketiloja. Näistä se varmaan muotoutuu, Ari Mäkinen ennakoi.

Vaikka pääasiassa pienehköistä toimistohuoneista koostuvan pääkonttorin muuttaminen hotelliksi ei kuulosta jättioperaatiolta, aivan käden käänteessä se ei käy.

– Se on 100 vuotta vanha tila, joka on tehty rautatiehallituksen pääkonttoriksi aikanaan. Muunneltavuus on heikko ja talotekniikka on pahasti jäänyt ajasta jälkeen. Nyt on tarkoitus miettiä Helsingin kaupungin ja Museoviraston kanssa, että miten tästä jatketaan.

Myös rakennuksen suojelustatus asettaa omat rajoituksensa uusille toimijoille.

– Peruslähtökohta on se, että kaikki isot yhtenäiset aulatilat, porrashuoneet, kuviolasit, koristemaalaukset ja muut tämänkaltaiset yksityiskohdat pitää säilyttää. Suurimmat haasteet on varmasti siellä huonejaossa ja taloteknisissä ratkaisuissa.

Museovirasto: VR luopuu juuristaan

Museoviraston intendentti Anu Laurila harmittelee VR:n päätöstä luopua pitkäaikaisesta konttoristaan.

– Se on aika valitettavaa, että VR ei arvosta omaa kulttuuriperintöään niin paljon, että näkisi sillä sijainnilla mitään arvoa yritysimagolle. Suojelu ei kuitenkaan estä tällaista muuttoa eikä muutoksia.

Hotellin rakentaminen olisi Laurilan mukaan erityisen suuri haaste, sillä huonekohtaisien märkätilojen rakentaminen vanhoihin raameihin on hankalaa.

– Toivotaan, että löytyy hyvät suunnittelijat, mitä ikinä siihen tuleekin. Kokonaisuutena tämä rakennus on hyvin merkittävä ja jokainen yksityiskohta hyvin harkittu. Toimistokäyttö olisi erityisen suotavaa, koska sellaiseksi tämä on alunperin tehty, Laurila huomauttaa.

Tutkija: junamatkailijat voisi huomioida nykyistä paremmin

Päärautatieasema-aiheisen väitöskirjan tehnyt tutkija Sanna Lehtinen toivoo tiloja liikenevän myös aseman käyttäjille.

– Se vapautuva osa voisi avautua jotenkin nykyistä enemmän kaupunkitilaan, siellä voisi olla vaikka eri toimintoja eri vuorokaudenaikoina etätyötiloista teatteriesityksiin. Jonkinlainen "lounge" olisi varmasti myös matkailijoiden mieleen. Tällä hetkellä koko asema on niin läpikulkuluonteinen paikka, että moni kaupunkilainen ei varmaan edes tiedä, että mitä kaikkea siihen kokonaisuuteen kuuluu.

Tutkija tiedostaa, että ilmaiskäyttöön tiloja tuskin liikenee.

– Varmasti VR:n täytyy tahkota tulosta, eli esimerkiksi jollekin järjestölle tiloja on aivan turha haaveilla. Toisaalta, kun junat myöhästelee, niin varmasti se olisi myös VR:n etu, että asema olisi nykyistä viihtyisämpi, Lehtinen huomauttaa.

Suosittelemme sinulle