Hyppää sisältöön

Liikemiehelle vuoden ehdollinen vankeusrangaistus törkeistä veropetoksista

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan lappeenrantalainen yrittäjä oli jättänyt ilmoittamatta yhtiönsä veronalaisia tuloja yhteensä noin 320 000 euroa vuosien 2008 ja 2009 aikana. Liikemies on jo ilmoittanut puuttuvat myynnit verottajalle ja maksanut niistä korotetut verot.

Kuvassa viiskymppisiä.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Riitta Väisänen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut lappeenrantalaisen liikemiehen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan liikemies oli jättänyt yhtiönsä toimitusjohtajana ja hallituksen ainoana varsinaisena jäsenenä ilmoittamatta verottajalle yhtiön veronalaisia tuloja noin 145 000 euroa vuonna 2008 ja noin 176 000 euroa vuonna 2009. Summat ovat samat, jotka liikemies oli tunnustanut esitutkinnassa.

Verottajalta oli näin ollen jäänyt saamatta yhteensä runsaat 83 000 euroa veroja. Tulot oli myös jätetty kirjaamatta yhtiön kirjanpitoon veronalaisena tulona.

Lisäksi liikemies oli käräjäoikeuden mukaan antanut verottajalle yhtiön verollisen myynnin määrästä virheelliset arvonlisäveroilmoitukset, jolloin yhtiöltä on jäänyt määräämättä arvonlisäveroa noin 30 000 euroa vuonna 2008 ja noin 33 000 euroa vuonna 2009.

Liikemies on myöhemmin ilmoittanut omatoimisesti verottajalle puuttuvat myynnit ja maksanut tästä verottajan määräämät korotetut verot.

Teoilla tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä

Syyttäjän mukaan ilmoittamatta jätetyt tulot olisivat olleet suuremmat. Myös arvonlisäveroja oli syyttäjän mielestä jäänyt määräämättä enemmän.

Käräjäoikeuden mukaan verontarkastuskertomus ja verotarkastajan todistus eivät kuitenkaan riitä osoittamaan, että yrittäjä olisi jättänyt ilmoittamatta kertomiaan euromääriä suurempia summia.

Käräjäoikeus toteaa, että Kouvolan hovioikeuspiirissä laaditun selvityksen mukaan rangaistus olisi ollut vuosi ja neljä kuukautta vankeutta. Rangaistus oli kuitenkin alempi, sillä yrittäjä oli oma-aloitteisesti pyrkinyt edistämään rikosten selvittämistä ilmoittamalla salatut myyntitulot ennen verotarkastuksen tekemistä.

Lisäksi asian käsittely oli kestänyt ennen oikeudenkäyntiä yli neljä vuotta. Käräjoikeus otti rangaistusta alentavana seikkana huomioon myös maksetut veronkorotukset.

Käräjäoikeus huomauttaa, että tulojen verotus oli vahvistettu ja arvonlisäveropäätökset tehty ennen kuin yrittäjä oli oma-aloitteisesti ilmoittanut verottajalle puuttuvista tuloista. Veropetoksilla on käräjäoikeuden näkemyksen mukaan tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Yrittäjää syytettiin myös kirjanpitorikoksesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Syynä on rikoksen vanhentuminen.

Suosittelemme sinulle