Hyppää sisältöön

Ylen legendaariset äänitysstudiot pantiin pakettiin

Yleisradion perinteisten äänitysstudioiden toiminta loppui tänä iltana. M1- ja M2-studiot sijaitsevat rakennuksessa, joka puretaan asuntojen tieltä.

Rumpali Teppo Mäkynen oli äänittämässä ensimmäistä kertaa M-studioilla parikymmentä vuotta sitten. Tiistaina hän soitti studion viimeisessä konsertissa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kuin performanssia katselisi. Rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen rytmittävät tunnelmaa nopeatempoisella jazzilla. Solistina taituroi kuvaussuunnittelija, joka lyö klaffitaulua toistuvasti kiinni.

Ajantaju hiipuu pari minuuttia kestävän kohtauksen aikana, mutta paikantaju virkistyy entisestään. Ollaan Yleisradion M1-studiossa, jota ei kohta enää ole.

Musiikkituotantoihin suunnitellut lähes 300-neliömetriset M1- ja M2-studiot sijaitsevat Ylen Radiotalon siivessä, joka puretaan ensi vuoden aikana asuntojen tieltä. Legendaariseen maineeseen nousseiden äänitystilojen katoaminen on synnyttänyt arvostelua.

Taloudellisesti järkevää

Rakennuksesta luovutaan, koska siitä on maksettu moninkertaista kiinteistöveroa: Ylen eläkesäätiön omistama alue kaavoitettiin kymmenen vuotta sitten asuinrakennustontiksi. Nyt tontti on myyty uudelle omistajalle ja siipi puretaan.

Klassisen musiikin äänittäminen siirtyy Musiikkitaloon, mutta kevyttä musiikkia taltioidaan edelleen Yleisradiossa. Korvaaviin tiloihin rakennetaan äänitarkkaamot, ja käytössä on myös liikkuvaa kalustoa.

– Lisäksi voidaan hyödyntää muita tiloja, kuten Espoon Sellosalia, kirkkoja ja ulkopuolisia studioita, Yle tuotannon johtaja Janne Yli-Äyhö toteaa.

Kriitikolla optimismia

M-studioiden jäähyväiskonsertissa esiintyivät tiistai-iltana Matti Johannes Koivu sekä rumpali Teppo Mäkysen jazzoktetti Teddy's West Coasters.

Mäkynen vannoo seisovansa purkupäätöksen vastustajien rintamassa, mutta hänen olemuksessaan on myös optimismia.

– Totta kai minäkin annan kovaa kritiikkiä, mutta pääasia on, että äänityksiä tehdään jatkossa muualla, Mäkynen sanoo.

Teddy's West Coasters oli M1-studion viimeinen esiintyjä. Kuva: Jouni Immonen / Yle

M-studioiden suurin valtti on ollut niiden koko. Sisälle on mahtunut sinfoniaorkesteri tai bigband kuoroineen. Marginaalimusiikin lisäksi 1980-luvun alussa käyttöön otetuissa studioissa ovat levyttäneet monet maineikkaat ulkomaanvieraat ja Suomen nimekkäimmät jazzmuusikot.

– Siitä on kaksikymmentä vuotta, kun ensimmäisen kerran olin täällä äänittämässä. Silloin ei tehty niin paljon jazzlevyjä, mutta radionauhoja pääsi tekemään. Se oli tärkeää toimintaa, Mäkynen painottaa.

Musiikki hiljenee lopullisesti

Pian ympäröivät seinät ovat kadonneet. Kuvasuunnittelijan klaffiperformanssiakaan ei enää M1:ssä nähdä. Musiikki hiljenee lopullisesti.

Teddy's West Coasters harjoittelee loputtoman hidasta kappaletta. Onko se Toiset meistä? Hetkessä on jotain nostalgista.

Suosittelemme sinulle